Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Interesanti fakti par omleti

© Leonīds Gusevs

Omlete ir atrodama praktiski visu tautu virtuvēs. Agrāk jebkura pavāra māka un varēšana tika pārbaudīta tieši pēc prasmes pagatavot omleti, un Francijā, no kurienes cēlies omletes nosaukums (omelette – franču val.), šī tradīcija ir saglabājusies joprojām. Cik unikāla ir katras tautas virtuve, tik dažādi ir arī omletes pagatavošanas veidi un knifiņi.

• Senajā Romā katru ēdienreizi sāka ar olām: tās sakūla ar pienu un medu, pievienoja piparus un cepa omleti.

• Senajā Grieķijā pirms omletes pagatavošanas olas novārīja, tad sagrieza sīkos gabaliņos, izmērcēja medū, pievienoja zivis un visbeidzot visu kopā sacepa.

• Spānijā, kur omleti sauc par tortillu, tai pievieno apceptus kartupeļus, bet, ja rocība ļauj, arī sīpolus, ķiplokus, tomātus, saldos piparus. Spāņi omleti pasniedz gan siltu, gan aukstu. Ja omlete ir auksta, to griež mazos gabaliņos un pasniedz kā uzkodas (tapas – spāņu val.).

• Itālieši omleti sauc par frittata un gatavojot iecep tajā sieru, dārzeņus, sēnes, desas vai pastu. Pārbaudīta atziņa: fritatai nepievieno produktus, kas satur daudz šķidruma. Piemēram, ja vēlas pievienot tomātus, tos sagriež sīkos gabaliņos, izņem sēklas un notecina sulu, un tikai tad pievieno ēdienam. Sākumā, kamēr olas saķeras, fritatu gatavo uz lēnas uguns, tad to liek cepeškrāsnī un atkarībā no omletes lieluma turpina cept 30–60 minūtes. Cepšana cepeškrāsnī ir obligāts itāliešu omletes pagatavošanas veids.

• Taizemē omleti sauc par kay yat sai, un tas ir ļoti iecienīts taizemiešu ēdiens, kam pievieno gaļu, dārzeņus, pupas vai citus produktus, taču šīs valsts omletes obligāta sastāvdaļa ir zivju mērce, laima sula un baltie pipari.

• Francijā omelette īsti nacionāls ēdiens ir tad, ja klāt neliek nekādas piedevas. Kuļot olas, francūži nekad nepievieno pienu, krējumu vai miltus, olu kulšanai izmanto tikai dakšiņu. Omleti parasti apcep no vienas puses, pēc tam to sarullē.

• Skandināvi omleti pazīst jau kopš vikingu laikiem. Kā piedevu omletei izmanto zivis – lašus, stores vai ko citu un kā piedevu izmanto dažus pilienus dzērveņu sulas. Skandināvi omleti ļoti bieži pasniedz uz sviestmaizes.