RECEPTES: Tomātu un čili passata

© Leonīds Gusevs

Passata ir labs veids, kā ziemai saglabāt tomātus, lai tālāk pagatavotu gan mērci pastai, gan lai uzvārītu krēmzupu vai pievienotu, piemēram, kādam sacepumam. Arī uz maizes kopā ar mocarellas vai aitas fetas sieru tā garšo lieliski.

SASTĀVDAĻAS:

1 kg uz pusēm pārgrieztu tomātu

6 timiāna zariņi

1 čili pāksts

4 raudenes zariņi

1 ēdamkarote brūnā cukura

1/2 tējk. sāls

4 nemizotas ķiploka daivas

4 ēdamkarotes Virgin cepamās olīveļļas

PAGATAVOŠANA:

1. Sakarsē cepeškrāsni 150 grādu karstu. Pannā ar griezuma vietu uz augšu izkārto tomātus.

2. Pie tomātiem saliek čili, ķiplokus, timiānu, raudeni. Uzber sāli un cukuru. Uzlej eļļu. Pārslaka ar olīveļļu, liek krāsns vidējā nodalījumā un aptuveni stundu cep.

3. Pannu izņem no cepeškrāsns, ļauj tai nedaudz atdzist. Ķiplokus izloba no mizām, čili noņem kātiņus. Bļodā liek visu, izņemot raudenes un timiāna zariņus. Sablenderē. Izberž caur sietu.

4. Visu liek atpakaļ katlā un uzvāra, līdz virums uzmet pirmo burbuli. Pilda sterilizētās burkās. Ja konservi tiks uzglabāti ledusskapī, tiem karsēšana nav nepieciešama. Ja ziemas krājumu rezerves glabāsies pagrabā, burkas ar passatu jāsterilizē.

Izklaide

Dziesma “Par savu zemi saukt” jau gadu kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu svētkos, kuri simbolizē latvietību, ģimeniskumu un uzvaras. Novembra patriotisko notikumu kontekstā radusies sadarbība, kura papildina viena otru – ar mūsu bruņotajiem spēkiem.