Nepārspējama steika pagatavošana var būt grūts uzdevums pat ļoti pieredzējušam pavāram,tādēļ portāls www.grils.lv piedāvā noderīgas pamācības, kā vislabāk pagatavot gardu un sulīgu steiku.
Izņemiet steikus no ledusskapja 20minūtes pirms, lai tas paspēj uzsilt līdz istabas temperatūrai. Ja steiks ir bijis sasaldēts, atsaldējiet to visu nakti ledusskapī un nosusiniet to.
Sildiet pannu uz lielas uguns, tai ir jākļūst karstai, bet tā nedrīkst dūmot (ja panna būs pārāk karsta, tad steiks piedegs no ārpuses pirms būs gatavs iekšpusē un kļūs ciets). Ieziediet steiku ar eļļu, vai ielejiet nedaudz eļļas pannā un pievienojiet garšvielas pēc garšas (labāk izmantojiet kanola eļļu vai rapšu eļļu, bet derēs arī parastā olīveļļa). Neliela sprakšķēšana, kas sāksies pēc tam, kad uzliksiet steiku uz pannas, liks saprast, ka tā ir uzsildījusies līdz vajadzīgajai temperatūrai.
Trešais solis – pagatavot pēc garšas.
Ceturtais solis – ļaut steikam atpūsties.
Atstāt gaļu nedaudz atpūsties ir tikpat svarīgi kā pareizi to pagatavot, jo tikai tā viss gabals kļūs silts, mitrs un maigs. Noņemiet steikus no pannas, uzlieciet tos uz restēm, apsedziet ar foliju un atstājiet siltā vietā uz 10 minūtēm. Atcerieties, lai steiks labāk atpūšas nedaudz vairāk nekā mazāk, jo tas ļaus tam iegūt labāku aromātu un mīkstumu.
Piektais solis – pasniegt steikus.
Steikiem ir nepieciešami asi naži, lai tos varētu viegli sagriezt. Pasniedziet steikus uz karstiem šķīvjiem un baudiet.
Steiku pagatavošanas laiks.
Norādīts aptuvenais laiks, kas der steikam biezumā 2,5 centimetri. Steikiem, kas ir biezāki, ir nepieciešams ilgāks laiks un otrādāk.
Ar asinīm – 1 – 2 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 6 – 8 minūtes.
Vidēji asiņains – 2 – 2,5 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 5 minūtes.
Vidēji apcepts – 3 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 4 minūtes.
Labi izcepts steiks – 4,5 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 1 minūti.