RECEPTE: Jāņu siers ar augļiem

© Māja

Tra­di­ci­onā­li Lī­go svēt­ki nav ie­do­mā­ja­mi bez dzel­te­na sie­ra ri­tu­ļa, smar­žī­gu jā­ņu­zā­ļu vai­na­ga un pu­to­jo­ša alus kau­sa. Čak­lā­kās saim­nie­ces steidz sie­ru siet mā­jās, jo la­bā­ku par pa­šas ga­ta­vo­tu vei­ka­lu plauk­tos būs grū­ti at­rast. Re­cep­šu sie­ra pa­ga­ta­vo­ša­nai ir daudz, un kat­rai sie­ra ga­ta­vo­tā­jai pat pēc vie­nas re­cep­tes tas iz­nāks at­šķi­rīgs.

 Ne ti­kai ar ie­ras­ta­jām ķi­me­nēm, arī ar za­ļu­miem un ķip­lo­ku, sier­ābo­li­ņu, žā­vē­tiem aug­ļiem, riek­stiem, ogām – tik da­žā­du sie­ru na­ma­mā­tes var celt svēt­ku gal­dā vai do­do­ties cie­mos ga­da va­sa­rī­gā­ka­jos svēt­kos – saul­grie­žos.

Re­cep­tes

Jā­ņu siers ar žā­vē­tiem aug­ļiem

Sa­stāv­da­ļas: 1 līdz 1,5 l pie­na, 12 olas, pār­is ēdam­ka­ro­tes me­dus, sāls, žā­vē­ti aug­ļi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­kuļ olas, sā­li un me­du. Kat­lā lej pie­nu un kar­sē, vi­su lai­ku mai­sot. Kad tas tu­vo­jas vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai, pie­vie­no olas, me­du, sā­li un tur­pi­na kar­sēt mai­sot, ka­mēr ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. No­ņem kat­lu no uguns un pie­vie­no žā­vē­tos aug­ļus. Liek ma­su mar­lē uz caur­du­ra, iz­vei­do sie­ra for­mu. Uz­liek slo­gu un at­stāj nak­ti le­dus­ska­pī.

Mā­jas siers ar ķi­me­nēm

Sa­stāv­da­ļas:ki­lo­grams biez­pie­na, 3 lit­ri pie­na, 3 olas, 10 g ķi­me­ņu, 100 g eļ­ļas, ēdam­ka­ro­te krē­ju­ma, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: lie­los biez­pie­na grau­dus iz­berž caur sie­tu. Pie­nu uz­kar­sē līdz 90 grā­diem Cel­si­ja un, mai­sot ar ko­ka ka­ro­ti, liek ta­jā biez­pie­nu. Tur­pi­na mai­sīt pie­nu ar biez­pie­nu tik il­gi, ka­mēr vei­do­jas sū­ka­las, ku­ras jā­no­lej. Sa­ma­zi­na uguns lies­mu un tur­pi­na mai­sīt biez­pie­na ma­su. Pa vie­nai pie­vie­no olas, sā­li, ķi­me­nes, svies­tu un krē­ju­mu. La­bi sa­mai­sa, tur­pi­na kar­sēt sie­ru, ka­mēr ma­sa kļūst sais­to­ša, stai­pī­ga un bez dru­pa­tām. Sie­ru tur­pi­na kar­sēt, ka­mēr ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. Ci­lin­dra for­mā, kas ie­smē­rē­ta ar svies­tu, liek sie­ra ma­su, iz­lī­dzi­na ar dak­ši­ņu un no­smē­rē ar svies­tu no virs­pu­ses, at­stā­jot 8 stun­das vē­sā vie­tā.

Jā­ņu siers ar cit­ron­skā­bi

Sa­stāv­da­ļas:piens, cit­ron­skā­be, olas, sāls, ķi­me­nes, var iz­man­tot arī garš­au­gus un ķip­lo­ku.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: pie­nu uz­kar­sē, pie­vie­no cit­ron­skā­bi, tur­pi­na kar­sēt, ka­mēr vei­do­jas sū­ka­las. Tās iz­kāš. Kat­lā liek svies­tu, olas, sā­li, ķi­me­nes un sie­ra ma­su. Ķi­me­nes ie­tei­cams pie­vie­not pa­šā sā­ku­mā, lai sa­mirkst un ie­vel­kas. Vi­su kar­sē, lai ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. Ma­su liek trau­kā, kas ie­smē­rēts ar svies­tu, garš­au­giem un ķip­lo­kiem, iz­vei­do for­mu un at­stāj zem slo­ga vē­sā vie­tā.

Ie­tei­ku­mi lai siers iz­do­tos gar­šīgs

* Siers būs cie­tāks, ja ma­su kar­sēs aug­stā tem­pe­ra­tū­rā il­gu lai­ku.

* Ja vē­las mīk­stu sie­ru, tam var pie­vie­not ūde­ni.

* Dru­pans siers iz­nāks, ja mai­sot tam kat­lā ļaus at­dzist.

* Siers būs ir­dens un mīksts, ja ma­su kar­sēs zem­ā tem­pe­ra­tū­rā.

* Ie­tei­cams mar­li sa­mit­ri­nāt, lai sie­ra ma­su va­rē­tu vieg­li no tās at­da­līt.

* Siers ie­gūs vien­mē­rī­gu, dzel­te­nu krā­su, ja olas tiks pie­lik­tas rei­zē ar svies­tu. Dzel­te­nas no­krā­sas ra­dī­ša­nai sie­ram var pie­vie­not kur­ku­mas pul­ve­ri.

* Ja ir vē­lē­ša­nās sie­ru il­gāk uz­gla­bāt, to var ie­berzt ar sā­li, ie­tīt mai­si­ņā un no­vie­tot vē­sā, sau­sā tel­pā.

* Lai sie­ru gri­lē­tu, šim pro­ce­sam pie­mē­ro­tāks būs cie­tāks un sau­sāks.

Izklaide

Liza Kudrova, kas vairākās paaudzēs populārajā seriālā “Draugi” atveidoja Fēbes tēlu, ir atklājusi, ka seši grupas dalībnieki satikās tikai vienu reizi 17 gadu laikā pēc šova beigām, ziņo medijs “NME”.

Svarīgākais