Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Jāņu siers ar augļiem

© Māja

Tra­di­ci­onā­li Lī­go svēt­ki nav ie­do­mā­ja­mi bez dzel­te­na sie­ra ri­tu­ļa, smar­žī­gu jā­ņu­zā­ļu vai­na­ga un pu­to­jo­ša alus kau­sa. Čak­lā­kās saim­nie­ces steidz sie­ru siet mā­jās, jo la­bā­ku par pa­šas ga­ta­vo­tu vei­ka­lu plauk­tos būs grū­ti at­rast. Re­cep­šu sie­ra pa­ga­ta­vo­ša­nai ir daudz, un kat­rai sie­ra ga­ta­vo­tā­jai pat pēc vie­nas re­cep­tes tas iz­nāks at­šķi­rīgs.

 Ne ti­kai ar ie­ras­ta­jām ķi­me­nēm, arī ar za­ļu­miem un ķip­lo­ku, sier­ābo­li­ņu, žā­vē­tiem aug­ļiem, riek­stiem, ogām – tik da­žā­du sie­ru na­ma­mā­tes var celt svēt­ku gal­dā vai do­do­ties cie­mos ga­da va­sa­rī­gā­ka­jos svēt­kos – saul­grie­žos.

Re­cep­tes

Jā­ņu siers ar žā­vē­tiem aug­ļiem

Sa­stāv­da­ļas: 1 līdz 1,5 l pie­na, 12 olas, pār­is ēdam­ka­ro­tes me­dus, sāls, žā­vē­ti aug­ļi.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­kuļ olas, sā­li un me­du. Kat­lā lej pie­nu un kar­sē, vi­su lai­ku mai­sot. Kad tas tu­vo­jas vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai, pie­vie­no olas, me­du, sā­li un tur­pi­na kar­sēt mai­sot, ka­mēr ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. No­ņem kat­lu no uguns un pie­vie­no žā­vē­tos aug­ļus. Liek ma­su mar­lē uz caur­du­ra, iz­vei­do sie­ra for­mu. Uz­liek slo­gu un at­stāj nak­ti le­dus­ska­pī.

Mā­jas siers ar ķi­me­nēm

Sa­stāv­da­ļas:ki­lo­grams biez­pie­na, 3 lit­ri pie­na, 3 olas, 10 g ķi­me­ņu, 100 g eļ­ļas, ēdam­ka­ro­te krē­ju­ma, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: lie­los biez­pie­na grau­dus iz­berž caur sie­tu. Pie­nu uz­kar­sē līdz 90 grā­diem Cel­si­ja un, mai­sot ar ko­ka ka­ro­ti, liek ta­jā biez­pie­nu. Tur­pi­na mai­sīt pie­nu ar biez­pie­nu tik il­gi, ka­mēr vei­do­jas sū­ka­las, ku­ras jā­no­lej. Sa­ma­zi­na uguns lies­mu un tur­pi­na mai­sīt biez­pie­na ma­su. Pa vie­nai pie­vie­no olas, sā­li, ķi­me­nes, svies­tu un krē­ju­mu. La­bi sa­mai­sa, tur­pi­na kar­sēt sie­ru, ka­mēr ma­sa kļūst sais­to­ša, stai­pī­ga un bez dru­pa­tām. Sie­ru tur­pi­na kar­sēt, ka­mēr ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. Ci­lin­dra for­mā, kas ie­smē­rē­ta ar svies­tu, liek sie­ra ma­su, iz­lī­dzi­na ar dak­ši­ņu un no­smē­rē ar svies­tu no virs­pu­ses, at­stā­jot 8 stun­das vē­sā vie­tā.

Jā­ņu siers ar cit­ron­skā­bi

Sa­stāv­da­ļas:piens, cit­ron­skā­be, olas, sāls, ķi­me­nes, var iz­man­tot arī garš­au­gus un ķip­lo­ku.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: pie­nu uz­kar­sē, pie­vie­no cit­ron­skā­bi, tur­pi­na kar­sēt, ka­mēr vei­do­jas sū­ka­las. Tās iz­kāš. Kat­lā liek svies­tu, olas, sā­li, ķi­me­nes un sie­ra ma­su. Ķi­me­nes ie­tei­cams pie­vie­not pa­šā sā­ku­mā, lai sa­mirkst un ie­vel­kas. Vi­su kar­sē, lai ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. Ma­su liek trau­kā, kas ie­smē­rēts ar svies­tu, garš­au­giem un ķip­lo­kiem, iz­vei­do for­mu un at­stāj zem slo­ga vē­sā vie­tā.

Ie­tei­ku­mi lai siers iz­do­tos gar­šīgs

* Siers būs cie­tāks, ja ma­su kar­sēs aug­stā tem­pe­ra­tū­rā il­gu lai­ku.

* Ja vē­las mīk­stu sie­ru, tam var pie­vie­not ūde­ni.

* Dru­pans siers iz­nāks, ja mai­sot tam kat­lā ļaus at­dzist.

* Siers būs ir­dens un mīksts, ja ma­su kar­sēs zem­ā tem­pe­ra­tū­rā.

* Ie­tei­cams mar­li sa­mit­ri­nāt, lai sie­ra ma­su va­rē­tu vieg­li no tās at­da­līt.

* Siers ie­gūs vien­mē­rī­gu, dzel­te­nu krā­su, ja olas tiks pie­lik­tas rei­zē ar svies­tu. Dzel­te­nas no­krā­sas ra­dī­ša­nai sie­ram var pie­vie­not kur­ku­mas pul­ve­ri.

* Ja ir vē­lē­ša­nās sie­ru il­gāk uz­gla­bāt, to var ie­berzt ar sā­li, ie­tīt mai­si­ņā un no­vie­tot vē­sā, sau­sā tel­pā.

* Lai sie­ru gri­lē­tu, šim pro­ce­sam pie­mē­ro­tāks būs cie­tāks un sau­sāks.