Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu receptes, kuras iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
KARSTIE RABARBERI
Pagatavošanas laiks: 25 minūtes
Porciju skaits: 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
• Kārtainā sviesta mīkla – 400 g
• Rabarberi – 3 līdz 4 gab.
• Brūnais cukurs – 3 līdz 4 ēdamk.
• Malts kanēlis – 2 ēdamk.
• Ola – 1 gab.
Pagatavošana:
1. Katru kārtainās mīklas loksni sagriez 2-3daļās;
2. Iesmērē katru loksni ar sakultu olu, pārkaisi ar kanēli un brūno cukuru;
3. Nomizo rabarberus, sagriez tikpat garās strēmelēs kā kārtainās mīklas loksnes;
4. Katru rabarbera šķēlīti ierullē kārtainajā mīklā;
5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 220° C un liec cept rabarberu rullīšus. Cep 12 līdz 15 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Aikāgaršo ieteikums!
Cukura vietā vari izmantot arī medu. Tāpat vari izmērcēt rabarberus iepriekš sagatavotā sīrupā. Neparastas krāsas rabarberus izdosies iegūt, ja izmērcēsi tos zaļā vai sarkanā sīrupā.
RABARBERU UN AVEŅU KĀRTAINĀ PLĀTSMAIZE
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Porciju skaits: 4 līdz 6 cilvēkiem
Nepieciešams:
• Bezrauga kārtainā mīkla – 2x250 g (divas loksnes)
• Sviests – 140 g
• Mandeļu milti – 140 g
• Cukurs – 50 g
• Rabarberi – 3 gab.
• Avenes – 250 g
• Lazdu rieksti – 3 saujas
• Medus – 2-3 ēdamk.
Pagatavošana:
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200° C;
2. Sajauc mīkstu sviestu ar miltiem un cukuru, izveido drumstalas;
3. Nomizo rabarberus un sagriez plānās šķēlītēs, sajaucot to kopā ar avenēm un medu;
4. Liec vienai kārtainās mīklas plāksnei 1/2 rabarberu un aveņu pildījuma un 1/3 drumstalu;
5. Pa virsu klāj otru kārtainās mīklas loksni un virsū kārto pildījumu, uzber drumstalas un lazdu riekstus;
6. Plātsmaizi cep sakarsētā cepeškrāsnī vismaz 30 minūtes;
7. Gatavu plātsmaizi pilnībā atdzesē, lai pildījums sacietē.
Aikāgaršo padoms!
Liec kārtaino mīklu formā, citādi daļa pildījuma var iztecēt. Tāpat droši variē ar jaunām garšām – aveņu vietā vari izmantot citas ogas vai augļus.