Ar saldējumu šogad mielojas vairāk

© Scanpix

Lai gan šopavasar Latvijā ir bijušas vien pāris karstas dienas, kas liktu meklēt vēsu veldzējumu, šogad saldējums Latvijā ēsts biežāk un vairāk nekā pērn. Saldējumu ražotāji cer uz karstu vasaru un pircēju vēlmi pagaršot jaunumus. Līdzās vietējiem gardumiem veikalu aukstumu vitrīnās gulst arī importa saldējums. Diemžēl to apjoms ir divtik lielāks nekā saldējumu eksports no Latvijas.

Vadoties no iepriekšējo gadu pieredzes, saldējuma ražotāji atzīst, ka mainīgie laika apstākļi pavasarī pieprasījumu pēc garšīgā un vēsā garduma neietekmē un, par spīti tam, ka maija sākums bija drēgns, tirdzniecība norit raiti. Pārdošanas apjomi palielinājušies jau pēc pirmajām siltajām nedēļām aprīlī, saulainais un siltais laiks rada vēlmi doties ārā no pilsētas, cilvēki ir noilgojušies pēc saldējuma – atvēsinošā kāruma baudīšanas brīvā dabā.

«Sākoties pavasarim, jau laikus palielinājām ražošanas apjomu. Pat vēsais maija sākums uzņēmumam ir veiksmīgs un laika apstākļi minimāli ietekmēja produkcijas pārdošanas apjomu. Zināmā mērā tas saistīts arī ar uzņēmuma kvalitātes rādītājiem un zīmola atpazīstamību, un šajā ziņā esam pierādījuši, ka Druvas saldējuma produkcija atbilst augstākajiem standartiem. Saldējums ražots no īsta piena, nodrošinot pircējiem plašas izvēles iespējas garšas ziņā, šī kvalitātes zīme laika gaitā ļāvusi cilvēkiem mūsu saldējumu iemīlēt. Un drīzumā mūsu uzticamajiem saldējuma mīļiem tiks sagādāts jauns pārsteigums,» ar smaidu stāsta a/s Druva Food pārdošanas vadītājs Jānis Muižnieks.

Arī Latvijas vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union šo vasaru sagaida ar vairākiem jauniem saldējuma veidiem. Pola klasiskajai saimei pievienojušies plombīra saldējumi vafeļu glāzītēs ar lielu šokolādes cepurīti. Tie pieejami ar sešām garšām: plombīrs, šokolādes, zemeņu, karameļu, saldējums ar mellenēm un kazenēm, un saldējums ar žāvētiem augļiem un riekstiem. Arī Ekselence Double saldējumam jauna garša – aveņu granātābolu. Inovatīvais augļu saldējums Nu Fruit tirgū ievieš 100% dabisku augļu biezeņa sorbetu – Nu Smoothie. Jaunais Nu Smoothie pieejams divās garšu variācijās – no mango biezeņa un no aveņu biezeņa. «Jaunie produkti ir 100% dabiski, nesatur mākslīgas krāsvielas un aromātvielas, kā arī to sastāvā nav piena, to sastāvā ir 0% tauku, enerģētiskā vērtība – tikai 95 kcal,» ar jauno saldējumu priekšrocībām iepazīstina Food Union saldējuma kategorijas attīstības direktors Dmitrijs Dokins. Nedēļas nogalē Galerija Riga atklāta Food Union saldējumu kafejnīca, kurā var mieloties ar 15 dažādiem saldējuma veidiem.

«Visi saldējumi ražoti no Latvijas piena un krējuma, izmantojot tikai dabiskas sastāvdaļas. Augu taukus uzņēmuma saldējuma ražošana neizmanto jau vismaz divus gadus,» Neatkarīgajai atzina Food Union sastāvā ietilspošā Rīgas piena kombināta valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Šogad uzņēmums plāno saražot 6700 tonnu saldējuma, kas ir par 23% vairāk nekā pērn. Lai sasniegtu šo mērķi, Food Union ieguldījis vairāk nekā trīs miljonus eiro jaunās saldējuma ražošanas tehnoloģijās un saldējuma virzīšanā ārvalstu tirgos, lai teju dubultotu saldējuma ražošanas apjomus salīdzinājumā ar 2012. gadu. Trīs gadu laikā uzņēmums saldējuma tehnoloģiju modernizēšanā un jaunu veidu radīšanā ieguldījis jau vairāk nekā 16 miljonus eiro.

N. Staņēvičs stāstīja, ka nule kā noslēgts līgums ar sadarbības partneriem par Food Union saldējuma pārdošanu Nīderlandes un Beļģijas lielveikalos. Ja 2012. gadā saldējuma eksports aizņēma 11% no kopējā apjoma, tad šogad uzņēmums plāno eksporta tirgos pārdot vismaz 40% no saražotā saldējuma.

Šobrīd katra saldējuma kilograma, ko eksportē Latvijas ražotāji, divi kilogrami tiek ievesti vietā. Ja šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvija ir eksportējusi 385 tonnas saldējuma, tad tajā pašā laikā no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Vācijas un citām valstīm ievestas jau 639 tonnas šā aukstā deserta.

Saldējuma imports Latvijā 2014. gada I ceturksnī, kg

Igaunija 275 481

Lietuva 186 291

Polija 93 702

Vācija 39 344

Itālija 30 185

Spānija 4158

Nīderlande 3997

Somija 2943

Beļģija 1680

Francija 1485

Kopā 639 266

Saldējuma eksports Latvijā 2014. gada I ceturksnī, kg

Krievija 203 644

Igaunija 85 586

Lietuva 56 983

Kazahstāna 22 773

Vācija 8659

ASV 3978

Īrija 2331

Apvienotā Karaliste 1226

Kopā 385 180

Avots: Neatkarīgā, CSP