RECEPTE: Franču sīpolzupa: mmm, es ģībstu...

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

...mīksti karamilizēti, dabīgi saldi sīpoli garšas niansēm piesātinātā buljonā, mazliet mikla, tomēr tikko jaušami kraukšķīga bagete un kārtīgi nogatavināts cietais siers, kas nu burbuļo šķīvī kā vesels lavas ezers... Verdošais šķidrums, pie lūpām likts, mazliet dedzina muti, tomēr ar izsmalcinātu vieglumu aiziet tālāk, un paliek bauda un sāta sajūta. Tādi tie ēdieni ar francisko izcelsmi ir: ikdienišķas sastāvdaļas, viegla, vienkārša, bet samērā ilga un nesteidzīga gatavošana, bet galarezultāts fantastisks! Protams, ar pusceptiem sīpoliem, nekur liekamu buljonu un lētu sieru ne to vien iespējams sabojāt! Recepti piedāvā restorāna Vincents pavārs Oskars Sprukts.

Nepieciešams: 10 lieli sīpoli

200 g sviesta

2,5 l buljona

1 glāze portvīna

šerija etiķis vai balzametiķis

jūras sāls

melnie pipari

olīveļļa, svaigs timiāns

Vorčesteras mērce

150 g rīvēta cieta siera

bagete

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež ļoti plānās strēmelītēs vai pusgredzenos. Katliņā ar biezu dibenu izkausē sviestu, pievieno sīpolus un sāli, uz mazas uguns liesmas, ik 15 minūtes apmaisot, cep 3 stundas. Pievieno šerija etiķi, portvīnu, visu rūpīgi izmaisa. Pievieno timiānu un buljonu, vēl 1 stundu turpina sautēšanu, sīpolu zupas virumu ik pa laikam apmaisot.

Bagetes šķēles apslaka ar olīveļļu un cepeškrāsnī viegli apgrauzdē, līdz katra maizes riciņa sāk brūnēt. Sīpolu zupu salej karstumizturīgos porciju traukos, katram traukam virsū liek bagetes šķēli, to biezā kārtā pārber ar rīvēto sieru. Traukus liek sakarsētā krāsnī (ideāli – grila režīmā) un karsē, līdz siers zeltaini izkusis. Pasniedz karstu.

Padoms

• Liekot sīpolus cepties sviestā, nedrīkst aizmirst pievienot sāli – sāls izvelk sīpolu sīvumu un mitrumu.

• Sutināšanas laikā sīpoli bieži jāmaisa, lai tie nepiedeg.

• Lai sīpolzupa izdotos, no svara ir pareiza buljona izvēle. Buljonu vāra no apceptiem dārzeņiem, apceptiem teļa vai vistas kauliem. Pārsālīts un nezināmām vielām pārbagāts buljona kubiņš franču sīpolzupas garšu tikai sabojās!

• Sīpolu zupas neatņemamā sastāvdaļa ir arī alkohola piešprice: dažiem patīk ļoti sauss baltvīns, citi priekšroku dod portvīnam.

• No receptes sastāvdaļām nevajadzētu izslēgt etiķi, jo labs šerija vai balzama etiķis zupai piešķir vairāku dimensiju garšas noti.

• Var izmantot arī tostētu maizi, taču ar olīveļļu apslacīta un cepeškrāsnī viegli apgrauzdēta bagete kopgaršā iederēsies labāk.

Izklaide

Šodien Andrejostā notika svētki "Riga Riverside Festival". Norisinājās Latvijas lielākās jūras burāšanas regates "Gulf of Riga Regatta 2024" buru jahtu parāde, bērnu burāšanas laivu "Optimist" paraugdemonstrējumi, starptautiski atzītu lielo vēja pūķu mākslinieku šovs, koncerts un dažādas darbnīcas bērniem un pieaugušajiem.

Svarīgākais