Pavasaris mudināt mudina rosīties- dārzā, pagalmā un arī virtuvē. Šoreiz receptes iesaka restorāna Gutenbergs pavāre Anžela Levīzere.
Kviešu kliju un linsēklu maizītes
Nepieciešams: 1 kg kviešu miltu
100 g kviešu kliju
100 g linsēklu
20 g sāls
200 g cukura
50 g rauga
30 g saldkrējuma sviesta
100 g iesala ekstrakta
600 ml ūdens
Paprikas, vītinātu tomātu un olīvu maize
Nepieciešams: 500 g kviešu miltu
50 g cukura
10 g sāls
1 apcepta paprikas pāksts
20 g vītinātu tomātu
20 g melno olīvu
20 g svaiga bazilika
50 g augstākā labuma olīveļļas
30 g rauga
250 ml ūdens
Kviešu maize ar sīpoliem un sieru
Nepieciešams: 500 g kviešu miltu
200 g puscietā siera
50 g cukura
10 g sāls
250 ml ūdens
50 g svaigi rīvētu sīpolu
30 g rauga
Kviešu maize ar tomātu sulu un kardamonu
Nepieciešams: 1kg kviešu miltu
100 g cukura
10 g sāls
500 ml konservētu tomātu sulas
30 g rauga
šķipsniņa lobītu, sasmalcinātu kardamona sēkliņu
Veselības maizīte
Nepieciešams: 500 g kviešu miltu
200 g rupja maluma miežu miltu
200 g rupja maluma rudzu miltu
50 g kviešu kliju
50 g saulespuķu sēkliņu
50 g drupinātu valriekstu
50 g diedzētu rudzu graudu
50 g diedzētu kviešu graudu
10 g sāls
50 g cukura
100 g iesala ekstrakta
50 g sviesta
500 ml ūdens
50 g rauga
Pagatavošana:
Mīklas pagatavošana visu vedu maizēm ne ar ko īpašu neatšķiras. Lielā bļodā iesijā nepieciešamo miltu daudzumu, pievieno visus sausos produktus – sāli, cukuru, klijas utt., visu labi samaisa un iedrupina receptē minēto raugu (ne sauso, bet „slapjo”, to, kuru parasti var nopirkt, sapresētu pēc svara). Pievieno ūdeni, eļļu vai izkausētu sviestu. Vismaz 10 minūtes, domājot labas domas un noteikti ar siltām rokām mīklu mīca, tad pārkaisa ar miltiem, trauku pārsedz ar tīru dvielīti un siltā vietā maizi liek raudzēt. Divu stundu laikā, kamēr maize rūgst, vismaz divas reizes pāri trauka malām kāpt gribošā mīkla ir jāatsēdina (ar rokām jāatspiež atpakaļ). Kad mīklu ņem no trauka ārā, tai pievieno katrā receptē minētās sastāvdaļas (diedzētus graudus, sēkliņas, drupinātus riekstus, apceptu un sasmalcinātu papriku, vītinātus tomātus u.c.), vēlreiz visu viegli samīca un veido lielākas vai mazākas formas klaipiņus (kukulīšus, karašiņas). Ja nepieciešams, pārber sēkliņas, uz pannas izkārtotu maizīti atstāj 10 – 15 minūtes, lai tā vēlreiz uzrūgst, tad liek sakarsētā cepeškrāsnī un 175 – 180 grādu temperatūrā cep: mazākus klaipiņus – 15 minūtes, lielākus – 30 minūtes.
Lai labi garšo!
Lai maizīte izdodas vienmēr
• Jebkuras maizes cepšanai paredzētajai rauga mīklai pēc iejaukšanas un kārtīgas mīcīšanas siltā vietā jārūgst aptuveni 2 stundas.
• Lai maizīte izdotos garda un mīksta, nedrīkst steigties!
• Maize ir jāmīca ar siltām rokām un jācep ar mīlestību!
• Ieraugam miltus iesijā, nevis vienkārši pieber – līdz ar iesijātiem miltiem mīklā nonāk arī skābeklis, kas nodrošina maizes pufīgumu.
• Lai maizes garoziņa būtu kraukšķīga, mīklai jāpievieno taukvielas.
• Ja pārspīlē ar graudu vai sēkliņu pievienošanu mīklai, maize iznāk pārāk drupana.