Vērtīgo olbaltumvielu dēļ pupiņas iesaka ēst visiem, arī veģetāriešiem.
Lai pupas varētu vieglāk izvārīt, tās uz nakti iemērc aukstā ūdenī.
Ja vēlas, lai ēdienā būtu dažādu krāsu un šķirņu pupiņas, katru šķirni vāra atsevišķi, jo vārīšanās ilgums tām var būt dažāds.
Sāli pupiņām pieliek apauveni vārīšanas laika vidū.
Skābi saturošus komponentus, piemēram, tomātus vai tomātu pastu, pupiņu ēdieniem pievieno gatavošanas beigās, citādi pupiņas būs cietas un negaršīgas.
Ja ūdens, kurā vāra pupiņas, iegūst neglītu tumšu krāsu, to nolej, pupiņām uzlej tīru vārošu ūdeni un vārīšanu turpina.
RECEPTES
Pupiņas klostera gaumē
Sastāvdaļas: 200 g pupiņu, 2- 3 burkāni, sīpols, 1/2 sakne selerijas, čili pipars, 2 tomāti, sāls un pētersīļu zaļumi
Pagatavošana: pupiņas izmērcē, noskalo, liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra, turpina vārīt uz lēnas uguns, pievieno mazliet saulespuķu eļļas, 2–3 sīki sagrieztus burkānus, vienu sakapātu sīpolu, pusi selerijas saknes, kas sagriezta salmiņos, un vienu gabaliņos sagrieztu čili piparu; vāra, līdz pupas mīkstas. Pievieno divus gabaliņos sagrieztus tomātus, pēc garšas pieliek sāli, vāra vēl 15 minūtes. Pirms pasniegšanas uzkaisa pētersīļu zaļumus.
Krāsainie pupiņu salāti
Sastāvdaļas: 400 g konservētu raibo pupiņu, 100 g mazu marinētu šampinjonu, sarkanais sīpols, 100 g kūpinātas cūkgaļas, sarkana un dzeltena paprika, sāls,melnie pipari,diedzētas Ķīnas pupiņas.
Pagatavošana: Pupiņas noskalo, notecina sietā, liek salātu traukā. Pievieno marinētos šampinjonus, vienu sagrieztu sarkano sīpolu, kubiņos sagrieztu kūpinātas cūkgaļas vai vistas ruletes, vienu sagrieztu sarkano un vienu dzelteno papriku. Pēc garšas pieliek sāli un maltus melnos piparus. Sajauc, pārlej ar salātu mērci vai pieliek majonēzi, uzkaisa diedzētas Ķīnas pupiņas.
Vienkāršie pupiņu salāti
Sastāvdaļas: vārītas pupiņas, sīpols,skābs krējums, sāls, pipari
Pagatavošana: Aukstas vārītas pupiņas sajauc ar sīki sagrieztiem sīpoliem, pievieno skābo krējumu, kam piejaukti mārrutki, sāls un malti melnie pipari.
Pupiņu pastēte
Sastāvdaļas: 500 g sarkano pupiņu, pusglāze lobītu valriekstu, ķiploks, sāls, 100 g sviesta, granātābols
Pagatavošana: Pupiņas izmērcē, novāra un atdzesē, pievieno pusglāzi lobītu valriekstu, samaļ gaļasmašīnā. Pievieno 2–3 spiedē saspiestas ķiploku daiviņas un sāli, sajauc. Pusi pastētes izliek uz šķīvja 3 cm biezā slānī, nolīdzina, pārziež ar 100 gramiem sviesta. Virsū liek atlikušo pastēti, nolīdzina, bagātīgi pārliek ar granātābola sēkliņām.