Itāļi norāda uz krāpšanu oriģinālā Parmezānas siera izplatīšanā Latvijā

Pārtikas un veterinārais dienests februārī saņēmis itāļu konsorcija "Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano’’ vēstuli par Latvijā konstatētajiem pārkāpumiem siera ar aizsargāto cilmes vietas norādi "Parmigiano Reggiano" izplatīšanā, liecina informācija PVD mājaslapā.

Pārkāpumi konstatēti vairākos pārtikas veikalos Latvijā. Kā norāda itāļu uzņēmums, siera tirdzniecībā pārkāptas Eiropas Savienības (ES) un Latvijas normatīvo aktu prasības, kas reglamentē aizsargāto cilmes vietu norāžu lietošanas kārtību. Atbilstoši normatīvo aktu prasībām siera marķējumā, preču cenu zīmēs, pavaddokumentu un pirkumu apliecinošo dokumentu tekstā nav atļauts lietot vārdus "Parmezano", "Parmezan", "Parmezanas", ,"Parmitalia", "Parmesan" un "Reggiano" vai to atvasinājumus citu sieru apzīmējumiem, kas neatbilst siera "Parmigiano Reggiano" normatīvajos aktos noteiktajai specifikācijai.

PV tirgotājiem atgādina, ka minētā siera specifikācija nosaka īpašus noteikumus, tostarp griešanai, rīvēšanai, iepakošanai.

Piemēram, sieru "Parmigiano Reggiano" var laist tirdzniecībā veselos rituļos, sagrieztu porcijās vai rīvētu. Lai nodrošinātu patērētāju aizsardzību un garantētu siera "Parmigiano Reggiano" autentiskumu, siera rīvēšana un sagriešana porcijās jāveic ierobežotajā ģeogrāfiskajā apgabalā jeb siera izcelsmes vietā. Prasības pamatā ir tas, ka siers, rīvēts vai sagriezts porcijās, zaudē siera "Parmigiano Reggiano" atšķirības zīmes, kas bija uz šā siera veselā rituļa iesaiņojuma, tādēļ ir jānodrošina, lai siera fasēšana porcijās tiktu veikta iespējami īsā laikā pēc rituļa sadalīšanas - tā, lai nepieļautu atūdeņošanos. Tomēr mazumtirgotājiem ir atļauts pēc "Parmigiano Reggiano" rituļa sadalīšanas iesaiņot sieru porcijās pēc pircēja pieprasījuma vai iepriekš fasējot tiešai tirdzniecībai.

Detalizētu informāciju par minēto produktu un citu reģistrēto produktu ar aizsargātām norādēm to specifikācijām un atsaucēm uz ES normatīvajiem aktiem var atrast Eiropas Komisijas aizsargāto cilmes vietu norāžu, aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un Garantēto tradicionālo īpatnību reģistra mājaslapās, norāda PVD.

Kā ziņots, no Latvijas ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā ierakstīts sklandrausis un salinātā rudzu rupjmaize. Kā biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji, patlaban notiek darbs, lai ES pārtikas kvalitātes shēmās varētu iekļaut arī citus Latvijai raksturīgos produktus, piemēram, Carnikavas nēģus un Latvijas lielos pelēkos zirņus.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta vairāk nekā 100 produktiem, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Pērn preču zīmi Eiropas Komisija piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.