Ķekavas novadā notiks pirmais Baltijas valstu tango šovs

© Scanpix/AFP

Ķekavas novadā 30.martā - 1. Baltijas valstu Tango šovs. Pirmo reizi Tango Argentino šova uzvedumu producēs un ar to uzstāsies Latvijas un tās kaimiņu zemju tango dejotāji un mūziķi.

Ar šī uzveduma mākslinieki vēlas iepazīstināt ar klasisko Argentīnas tango mūziku no tango Zelta ēras (20. - 40. gadi), kā arī ar mūsdienīgāku tango mūziku, piemēram, slavenā komponista Astora Piacollas (Astor Piazolla) skaņdarbiem.

Dejotāji dejos Tango de Salon - klasiskajā Argentīnas tango deju stilā un Tango Nuevo - gan solo, gan grupas izpildījumā. Dzīvo mūziku šova laikā spēlēs latviešu tango kvartets Undertango.

Šova īpašās zvaigznes - Diāna del Valle un Huans Kamerlingo (Diana del Valle un Juan Camerlingo) no Argentīnas, pasaules līmeņa profesionālie tango dejotāji ar ļoti īpašu auru.

Neliela saruna ar dejotāju, pasniedzēju un pasākuma horeogrāfi Gintu Opmani.

Argentīnas tango - tā ir deja, dzeja, literatūra, dzīves stils un mūzika. Viss kopā. Filozofija? Pamatā tā ir divu cilvēku saruna caur konkrētam zīmēm, jautājumi un atbildes, kas tiek pateiktas partnerim kustību valodā. Tā arī ir galvenā pazīme, kas atšķir Argentīnas tango no Eiropas jeb balles deju tango. Balled deju tango balstās uz paredzamu struktūru, kuru iemācās un izdejo, savukārt Argentīnas tango ir neparedzams un pārsteigumu pilns. Varbūt tieši tāpēc visā pasaulē to dejo nobrieduši cilvēki, kuriem pirmā mīlas pieredze ir jau bijusi, ir dzīves bagāža, ir pirmās vilšanās, tiem arī patiesībā labāk sanāk. Tā ir deja nobriedušiem prātiem, un tiem, kam ir ko teikt. Saruna ir divpusēja, to cenšas veidot tā, lai nav monologs. Svarīgi, ka vīrietis ļauj un ieklausās sievietē.

Kad radās Argentīnas tango?

Eiropas un Argentīnas tango radās ~ 1930.g., to atveda uz Parīzi, tad tas piedzīvoja modes vilni. Tajā laikā Romas pāvests, ieraugot, cik cieši cilvēki ir apskāvušies - aizliedza tango. Pēc šī izveidojās Eiropas tango, kurā atstatums kļuva pieklājīgāks. Argentīnas tango ir sociāla deja, cilvēki atpūšas. Eiropas tango - tā vairāk ir sacensību deja. Tā arī šobrīd - Argentīnas tango mācās, lai atpūstos, Eiropas jeb balles tango - lai sacenstos. Protams, ir arī sacensības Argentīnas tango dejotājiem - bet šajās sacensībās nevērtē, cik pareizi izpildi figūras, bet gan sarunas plūdumu, cik pāris saskaņoti dejo. Kādā žurnālā lasīju, ka šādā konkursā uzvarēja 70 gadīgs pāris, kurus novērtēja tik augstu tieši par saskaņoto deju.

Tas nozīmē, ka Argentīnas tango var dejot jebkurš?

Tieši tā! Nav ne vecuma, ne auguma, ne fiziskās sagatavotības parametru. Tu to dari savam priekam.

Cik ilgs laiks vajadzīgs, lai iemācītos?

Pie manis ir nākuši un teikuši - iemāciet man Argentīnas tango. Es vienmēr saku, ja ir mērķis - tad to izdarīs, galvenais jāiet ar domu dejot un izprast šo deju. Sākumā vienu reizi nedēļā, pēc tam biežāk. Jo biežāk praktizē, jo ātrāk iemācās dejot. No pieredzes - visgrūtāk ir apskaut otru cilvēku, ziemeļniekiem jo īpaši. Pēc tam - saprast, kas notiek ar ķermeni, kas notiek ar viņa partneri un kas ar viņiem abiem kopā. Tango lomas var mainīties. Būt vadošajam partnerim (parasti, bet ne vienmēr tas ir vīrietis) ir visgrūtāk, jo ir jāiemācās savas kustības, jāparāda pietiekoši saprotami partnerim un vēl jādzird mūzika. Sekotājam ir jācenšas nedomāt un negatavoties - ir jāpaļaujas uz vadītāju, jāgaida, un tas ir visgrūtāk. Bieži atnāk pāris, kur sieviete saka - es dzīvē esmu vadītāja, es gribu iemācīties nevadīt, sekot un paļauties. Lūk, tango būtība!

Cik ilgi pati dejo?

Dejoju kopš sešu gadu vecuma, kad dejoju skolas deju pulciņā. Bet Argentīnas tango - astoņus gadus. Esmu dejojusi latviešu un cittautu dejas, balles dejas un moderno baletu. Pirms astoņiem gadiem aizdomājos - kas ir tā dejas forma, kas mani piepilda. Laikam tajā brīdī biju attiecīgā briedumā. (Smejas). Tā sāku dejot tikai Argentīnas tango. Lai gan dēli uzskata, ka tas ir sērīgs. (Smejas). Esmu arī pasniedzēja - brīvais mākslinieks. Regulāras grupiņas vadu Rīgā - Laikmetīgās mākslas muzejā, reizi nedēļā, pasniedzu arī privāti un vadu joga-tango nodarbības. Esmu pārliecināta - Argentīnas tango apskāviena tuvības sajutu nedod neviena cita deja. Apskaujoties izjūti, ka esi šeit un tagad un cita pasaule neeksistē.

Ko mēs redzēsim Doles Tautas namā 30. martā?

Koncertā mēs redzēsim iestudējumu. Lai uzstātos uz skatuves argentīnieši izveidoja dejas novirzienu - Fantāzijas tango. Kad notiek ballīte - milonga, visi atpūšas un dejo sev, taču, ja apmeklētāju vidū ir kāds nedejotājs, tad tam paliek garlaicīgi, jo viņš sarunā nepiedalās. Fantāzijas tango ir iestudējums ar saturu, kuru var nolasīt un līdzi izdzīvot arī skatītāji.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais