Ko tik neizdomā - kādus jaunvārdus rada bērni!

© Riala/pixabay.com

2.lapa

Vārdi, kas satuvina ģimeni

"Periodā, kad tiek apgūta valoda, bērniem nereti ir grūtības izrunāt īsto vārdu uzreiz. Tāpēc bērni veido jaunus vārdus jeb jaundarinājumus, kas visbiežāk ietvert kādu daļu no īstā vārda, vai arī tiek iedots pavisam jauns apzīmējums. Likumsakarīgi, ka veiktās aptaujas rezultātos visvairāk jaundarinājumu ir par ēdienu, sadzīves priekšmetiem un ģimenes locekļiem - tās ir svarīgas ikdienas lietas, par ko visbiežāk tiek runāts ģimenē un kas ir bērna redzeslokā. Šie vārdi pirmie ienāk bērna valodā un tiek pakļauti jaundarinājumu veidošanai," stāsta attīstības psiholoģijas speciāliste Anika Miltuze.

Aptaujātie vecāki atzīst, ka bērnu jaundarinājumu lietošana sarunvalodā, viņuprāt, satuvina ģimeni (73%). Iespējams, tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc daži no šiem vārdiem pat nereti folklorizējas. Kā skaidro psiholoģe, runāšana "bērna valodā" reizēm ļauj vecākiem emocionāli justies tuvākiem saviem bērniem, ļauj domāt, ka tā viņi labāk saprotas ar savu bērnu, un pārsvarā rada pozitīvas emocijas, jo jaundarinājumi ir interesanti un nereti smieklīgi, kā arī rada izjūtu, ka tas ir kaut kas konkrētajai ģimenei piederošs, jo citi cilvēki no malas šos vārdus nesaprot.

Desmitā daļa respondentu norāda, ka viņu ģimenē ir jaundarinājumi, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Tomēr 24% aptaujāto vienlaikus atzīst, ka, lai gan atbalsta bērnu radošumu, jaunradītie vārdi viņu ģimenēs tiek aizmirsti tikpat ātri cik radušies. "Ģimenes sāk lietot bērnu izdomātos vārdus, jo šie vārdi bieži vien ir interesanti, skanīgi, kā arī pieaugušajiem, iespējams, ir bažas, ka īsto vārdu bērns nesapratīs. Tomēr ir ļoti svarīgi, lai bērnam būtu iespēja dzirdēt arī īstos apzīmējumus, lai valoda veidotos pilnvērtīga un vārdu īstajām nozīmēm atbilstoša," skaidro Anika Miltuze.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais