Ko tik neizdomā - kādus jaunvārdus rada bērni!

© Riala/pixabay.com

Kartupelis neapšaubāmi ir viens no populārākajiem dārzeņiem teju katras Latvijas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Likumsakarīgi tas ir arī produkts, kas visbiežāk iegūst jaunus nosaukumus bērnu "valodā". Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma LIDO veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 62% ģimeņu ikdienā tiek lietoti bērnu izgudroti jaundarinājumi. Visbiežāk bērni radoši izpaužas, ar jaunizgudrotiem vārdiem apzīmējot ēdienu, kā arī ģimenes locekļus, sadzīves priekšmetus un dzīvniekus.

Kā atzīst 35% aptaujāto vecāku, bērnu valodā visbiežāk jaunus nosaukumus iegūst dažādi pārtikas produkti. Piektdaļa jeb 20% vecāku uzskata, ka bērni visaktīvāk jaunus vārdus izgudro, lai rastu apzīmējumu saviem ģimenes locekļiem. Gandrīz tikpat daudz respondentu (19%) atzīmējuši, ka bērnu valodā visbiežāk jauni nosaukumi top sadzīves priekšmetiem, kam seko apzīmējumi dzīvniekiem (10%).

Jaundarinājumi kartupeļu apzīmējumam visbiežāk tiek atvasināti no to oriģinālā nosaukuma un dēvēti par kaputeļiem, kartelīšiem un kapeļiem. Tomēr nereti bērnu izdoma sniedzas tālāk, un kartupeļi iegūst tādus jaunus nosaukumus kā, piemēram, būbas, papuļi, karpuči, pakutelīši, kaptaptijas un spraudeņi.

Tāpat mazie valodnieki aktīvi rada vārdus arī citiem ēdieniem. Piemēram, kartupeļu biezenis tiek dēvēts par kļopci, ķinku vai mopsi. Makaroni kļūst par makoniem, kakoniem, ķēpiem, makaniem un okonieriem. Biezpiens - par bici, breģīti, pompu un bebežū. Klimpas - par dūšu kločkām, pīrāgs - par prātagu, putra - par skripačiem, rozīnes - par ņuņīciņām, cepta vistiņa - par kekek, bet šokolāde - par žukūdiņu, košelādi, šokatiņu, brūneli un akadadu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.