Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

14.septembra jubilāre: aktrise Jūlija Ļaha

SERIĀLA UgunsGrēks uzticamākie skatītāji joprojām atceras Jūlijas Ļahas atveidoto koķeto tumšmati Santu. Un aktrise ir ļoti pārsteigta, ka savā dzimšanas dienā viņa nereti saņem sveicienus arī Santai vārda dienā © Privāts arhīvs

«Šogad sev dzimšanas dienā esmu sarūpējusi skaistu dāvanu – man ir ļoti daudz darba,» priecīgi saka aktrise Jūlija Ļaha, norādot, ka jau jaunnedēļ, 22. septembrī, pirmizrādi piedzīvos jauna izrāde mazajiem skatītājiem Tiks un Taks, kur viņa iejutīsies palaidnīgā vāverēna Taka lomā.

Jauniestudējuma pirmizrāde gaidāma Valmieras Drāmas teātrī, bet pēc tam tā dosies ceļojumā pa Latviju. Jūlija paskaidro, ka Tiks un Taks ir šā gada martā viņas nodibinātā Latvijas Mazā teātra otrais jauniestudējums. Pirmais bija pavasarī un tie bija 3 ruksīši. Abu iestudējumu režisors ir Ivars Lūsis.

Aktrise stāsta, ka Latvijas Mazais teātris ir profesionālu aktieru, mūziķu, horeogrāfu, mākslinieku un režisoru apvienība, kas nodarbojas ar mobilu teātra izrāžu veidošanu bērniem - lai tās varētu pielāgot izrādīšanai arī āra apstākļos (pilsētu, pagastu un novadu svētkos). «Mēs vēl esam ļoti maziņi, savu telpu arī mums pagaidām vēl nav - mēs esam teātris uz riteņiem, ceļojošais. Un mūsu galvenā mērķauditorija vismaz pagaidām ir Latvijas mazais skatītājs. Man pašai bērnu nav, bet es esmu krustmāte. Skatoties, kā aug manu brāļu bērni, sapratu, ka gribu pievērsties šai auditorijai. Pēc jaunā gada ir plānots pievērsties arī pieaugušajiem, bet pagaidām par to vēl pāragri runāt,» stāsta šodienas gaviļniece. Pārņemta ar gaidāmo pirmizrādi, aktrise atklāj, ka otra vāverēna - Tika - loma uzticēta dziedātājai Gintai Krievkalnei, un izrādē spēlē arī aktieris Pēteris Šogolovs. «Tā būs ļoti jauka izrāde bērniem viegli uztveramā dzejā. Katrā ziņā, mums pašiem ir prieks par to, ko darām, mēģinājumu process notiek ļoti pozitīvā gaisotnē, un mēs ceram šo prieku dāvāt arī mazajiem skatītājiem!»

Starp citu, izrādē būs arī Jūlijas pašas veidoti kostīmi. «Kostīmu mākslinieks modelētājs, apģērbu dizainers - tā ir mana pirmā izglītība,» viņa paskaidro, atklājot, ka savulaik pabeigusi Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolu Saules skola.

«Ilgu laiku to nedarīju, bet - liktenis man piespēlēja iespēju atsākt to darīt, par ko esmu ļoti priecīga. Turklāt man kā aktrisei ir viegli veidot kostīmus, jo es visus tēlus izjūtu pēc būtības. Un jo īpaši man patīk nodarboties ar kostīmiem bērnu izrādēm - tur fantāzijas lidojumam nav robežu,» stāsta aktrise. Viņas veidoti kostīmi ir gan Latvijas Jaunatnes teātra Ziemassvētku muzikālajai pasakai Kraukšķītis, gan teātra RaCoco muzikālajām komēdijām Septiņas vecmeitas un Septiņi vecpuiši. Divās pēdējās Jūlija arī spēlē. Septiņas vecmeitas brauc pa Latviju jau otro sezonu, bet Septiņi vecpuiši savu pirmizrādi piedzīvoja šīs vasaras viducī. «Vecmeitās es esmu pensionāre, viena no vecmeitām, bet vecpuišos esmu jauna un iemīlējusies meitene, kuru precina. Ir interesanti no pensijas atgriezties jaunībā,» aktrise sirsnīgi nosmej un piebilst, ka abas šīs izrādes arī rudenī turpinās ceļu pie skatītājiem visā Latvijā.

«Visu vasaru esam spēlējuši šīs izrādes, pat uz laukiem nav sanācis aizbraukt. Es arī nesauļojos un nepeldos, jo uzskatu, ka tas ir bezjēdzīgi pavadīts laiks - tad labāk palasu kādu grāmatu. Un to jau var darīt arī mājās,» aktrise pasmaida un sev dzimšanas dienā novēl veiksmi. «Tā man šobrīd visvairāk ir vajadzīga - gan pašai, gan, protams, mūsu jaunajam teātrim. Jo tā šobrīd ir mana dzīve,» saka Jūlija. «Ja veiksme pagriež muguru, ir - pļukt! Bet, ja veiksme iet pa priekšu, visās jomās viss izdodas un ir prieks dzīvot.».