Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide

2009. gads Izklaidē

© Inga Nestere Skatiens.lv

2009. gads diemžēl ieies vēsturē kā pirmais, kad pat vislielākajiem un ietekmīgākajiem izdevējiem kritušas zvīņas no acīm, – labāk saburzīts rublītis rokā nekā putns kokā.

Izdevēji slīgst komercijā

Jenny May tika piespiesta – tas ir, pierunāta – izdot kaverversiju albumu, Aišai tika veiksmīgi iestāstīts, ka viņa ir pavisam cita Aiša utt. Taču tam jau nav nekādas nozīmes, jo Latvijā tagad rullē pavisam citi spēki – pat ne eksfabrikanti, bet Krāslavas rajona Kombuļu pagasta iedzīvotāji un sirdsšķīstā Vītolu ģimene! Šie divi pašlaik ir vispārdotākie Latvijā, un tas nozīmē tikai vienu – neuzdrīkstēties smieties par britiem un viņu Sjūzenu Boilu, jo ar latviešiem ir vēl trakāk.

Džeksons miris. Lai dzīvo Džeksons!

50 gadus vecā popmūziķa Maikla Džekona nāve 25. jūnijā visā pasaulē uzjundīja jaunu, milzīgu intereses vilni par šo dziedātāju, un atlikušais gads lielā mērā aizritēja tieši Džeksona zīmē. Dažādas aptaujas viņu atzina par ietekmīgāko personu mūzikas industrijā, ierakstu tirgotāji iekasēja milzu naudu par M. Džeksona veco ierakstu pārdošanu, bet radinieki uzsāka ļoti prognozējamu karu par viņa mantojumu. Turklāt vēl pirms gada tika apgalvots, ka

M. Džeksons aiz sevis atstās tikai parādus, bet tagad tiek lēsts, ka mantojums būs diezgan iespaidīgs. Interesanti, ka M. Džeksons mira tikai pāris mēnešus pirms plānotās jaunās koncertturnejas sākuma. Cilvēki, kas redzējuši viņu mēģinājumos, apgalvo, ka dziedātājs bijis lieliskā formā, un atbildība par viņa nāvi pašlaik tiek uzvelta ārstiem, kuri neesot manījuši M. Džeksona pārmērīgo aizraušanos ar spēcīgiem medikamentiem.

Vinfrija paziņo par aiziešanu

Pēc 25 gadus ilgas spīdošas karjeras amerikāņu televīzijas zvaigzne Opra Vinfrija paziņojusi, ka pametīs telekompāniju ABC un savu slaveno sarunu šovu.

Tiesa, tas notiks vēl pēc pusotras sezonas –

2011. gada septembrī, turklāt no televīzijas ekrāniem Opra nemaz negatavojas pazust, jo visus spēkus veltīs kabeļtelevīzijas kanāla The Oprah Winfrey Network, kas top sadarbībā ar Discovery, attīstīšanai.

55 gadus vecā O. Vinfrija atzīta par ietekmīgāko amerikāņu televīzijas zvaigzni, savulaik viņa kļuva par pirmo tumšādaino sievieti pasaulē, kurai izdevās nonākt miljardieru sarakstā, taču televīzijas ekspertiem tīk uzsvērt, ka viņa radījusi pavisam jaunu televīzijas šovu formātu, kurā vienkārši cilvēki tiek uzrunāti viņiem saprotamā valodā.

Mājsaimniece satriec pīšļos popzvaigznes

11. aprīlī uz britu televīzijas šova Britain"s Got Talent skatuves kāpa 48 gadus vecā skotu mājsaimniece Sjūzena Boila, kuras nevīžīgais izskats un necilais dzīves gājums pirms tam bija licis par sievieti pasmīnēt ne tikai daļai skatītāju, bet arī žūrijas locekļiem. Pēc tam, kad

S. Boila nodziedāja mūzikla Les Miserables kompozīciju

I Dreamed A Dream, žūrijas locekļi viņai aplaudēja, kājās stāvot, bet jau nākamo nedēļu laikā šo dziesmu YouTube noskatījās vairāk nekā 120 miljoni cilvēku. Par S. Boilu ieinteresējās visā pasaulē, un, neraugoties uz to, ka britu talantu šova finālā viņa palika otrajā vietā, novembrī iznākušais dziedātājas pirmais soloalbums pārliecinoši iekaroja daudzu valstu hitparāžu pirmās rindiņas.

Pozitīvisms izrādās ienesīgs

Lai gan visaptverošās ekonomiskās krīzes apstākļos jau šķita, ka mūzikas dzīvei vispār nāksies pārvilkt treknu krustu un uzguldīt tai smagu zārka vāku, tā vis nebija – cilvēki izklaidēm naudu atlicināja, un vispozitīvākais no Baltijā notiekošajiem mūzikas festivāliem Positivus Festival pirmo reizi savā trīs gadu pastāvēšanas vēsturē varēja palepoties ar finansiāli pozitīvu noslēgumu. Proti, Salacgrīvā notiekošais pasākums tā rīkotājiem beidzot nesa kaut ko līdzīgu peļņai, tātad Mobijs, Šaineda O"Konora, Pīts Dohertijs un citi augsta ranga mākslinieki latvju zemē pabūs arī turpmāk.

Krīze koncertdzīvi neiespaido

Šogad Latvijā gan nebija tik skaļu zvaigžņu kā pērn (piemēram, Kailija Minoga), tomēr pesimistiskās prognozes par koncertdzīves apstāšanos arī bija bez pamata – Limp Bizkit, Merilins Mensons, The Prodigy, Placebo, Faith No More, Enrike Iglesiass, Morisejs... Katrs no viņiem ienesa savu dzīvības liesmiņu latvju mūzikas mīļu sirdīs.

Tiesa, atgadījās arī darvas karote medus mucā – atceltais Depeche Mode koncerts. Šos puišus gan esam pietiekami redzējuši, tomēr atteikums (it kā Deiva Gahana veselības problēmu dēļ) mūsu faniem bija krietns trieciens. Smieklīgi, ka depešmodieši solījās atcelto koncertu atspēlēt jau rudenī... Tā nekad nav noticis un droši vien arī nenotiks.