Naftas cenas turpina pieaugt

Naftas cenas pasaules tirgū trešdien turpināja palielināties, ko galvenokārt veicināja ziņas, ka naftas krājumu apjoms ASV pagājušajā nedēļā samazinājies vairāk par prognozēto.

ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena augusta piegādēm tirdzniecību trešdien noslēdza ar kāpumu 2,99 dolāru vai gandrīz 3% apmērā, sasniedzot 106,52 dolārus (58,5 latus) par barelu.

Savukārt Londonas "Brent" jēlnaftas cena tirdzniecības sesijas noslēgumā bija pakāpusies par 0,7 dolāriem - līdz 108,51 dolāram (59,6 latiem) par barelu.

Investori atzinīgi novērtēja ziņas, ka naftas krājumi ASV pagājušajā nedēļā sarukuši par 9,9 miljoniem barelu, tādējādi sarūkot ievērojami straujāk par analītiķu prognozēto kritumu 2,9 miljonu barelu apmērā.

"Šī ir skaidra zīme, ka ASV pieprasījums pēc naftas atgūstas," komentējot ziņas par naftas krājumu sarukumu, norāda kompānijas "Oil Outlooks and Opinions" analītiķis Karls Lerijs.

Naftas cenas pasaules tirgū jau otrdien sasniedza pēdējos 14 mēnešos augstāko līmeni, kas galvenokārt skaidrojams ar saspīlēto situāciju Ēģiptē pēc pagājušajā nedēļā notikušā apvērsuma.

Lai gan Ēģipte nav liela naftas eksportētājvalsts, tajā atrodas naftas tirdzniecībai būtiska infrastruktūra, tostarp Suecas kanāls un naftas cauruļvads "Sumed".

Svarīgākais