G8 līderi vienojas par cīņu pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas

"Lielā astoņnieka" jeb G8 valstu līderi otrdien panāca vienošanos, lai cīnītos ar nelikumīgu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kas valdībām laupa ienākumus vairāku miljardu dolāru apmērā.

Laikā, kad valstis visā pasaulē cenšas samazināt budžeta deficītus ar nepopulāriem taupības pasākumiem, G8 līderi norādīja uz radikālām izmaiņām attiecībā uz automātisku nodokļu informācijas apmaiņu, lai cīnītos ar krāpniekiem.

Ziemeļīrijā pulcējoties uz divu dienu samitu, "lielā astoņnieka" līderi arī vērsās pret likumīgu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, ko īsteno tādas starptautiskas kompānijas kā "Google", "Amazon" un "Starbucks", kas nodokļu maksātājiem rada ienākumu zaudējumus vairāku miljardu dolāru apmērā.

G8 sanāksmes dalībnieki atzinīgi novērtēja šo vienošanos, taču uzsvēra, ka tā nav pietiekami plaša.

"Nodokļu institūcijām visā pasaulē vajadzētu automātiski apmainīties ar informāciju, lai cīnītos ar nodokļu nemaksāšanas sērgu," norādīja G8 līderi.

Viņi solīja padarīt šo par jaunu globālu standartu, izstrādājot "daudzpusēju modeli, kas atvieglos valdību pūliņus atrast un sodīt tos, kas izvairās no nodokļu maksāšanas."

Lielākais satraukums saistībā ar nodokļu nemaksāšanu koncentrējas ap lielajiem uzņēmumiem, kas likumīgi darbojas nodokļu sistēmā, lai minimizētu apjomu, kas tiem jāmaksā.

"Valstīm vajadzētu mainīt noteikumus, kas ļauj kompānijām pārvietot savus ienākumus uz citām valstīm, lai izvairītos no nodokļiem, un starptautiskajiem uzņēmumiem vajadzētu ziņot nodokļu institūcijām par to, kur un kādus nodokļus tie maksā," teikts G8 sanāksmes paziņojumā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, kurš uzņēmās samita saimnieka lomu, jau sestdien ieguva Lielbritānijas ārvalstu teritoriju, tostarp tādu finanšu centru kā Bermudu salu un Džērsijas, apņemšanos veicināt caurskatāmību un informācijas apmaiņu starp nodokļu jurisdikcijām.

Šajā paziņojumā, kas oficiāli tika publiskots otrdien, arī tiek aicināts palielināt caurskatāmību saistībā ar uzņēmumu īpašumtiesībām.

"Uzņēmumiem vajadzētu zināt, kas ir to īpašnieki un nodokļu iekasētāji, un likumsargiem vajadzētu spēt viegli iegūt šo informāciju," teikts paziņojumā.

Tikmēr Baltais nams G8 samitā publiskoja savu rīcības plānu, kas paredz īstenot visaptverošu likumdošanu, lai noteiktu uzņēmumu īpašumtiesību informāciju.

ASV un piecas Eiropas valstis jau pagājušajā gadā sāka kustību šajā virzienā, izstrādājot sākotnēju vienošanos par banku informācijas apmaiņu, balstoties uz 2010.gada ASV likumu.

Tas paredz visām bankām automātiski sniegt ASV varasiestādēm visu informāciju, kas attiecas uz visiem aktīviem, kas pieder Savienoto Valstu nodokļu maksātājiem, nevis to nodrošināt tikai tad, kad tiek izteikta šāda prasība.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).