Almunija: Igaunija ir vienīgā kandidāte uz eiro ieviešanu 2011.gadā

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija paziņojis, ka reālākās iespējas eiro ieviest 2011.gadā ir tikai vienai bloka dalībvalstij un šī valsts ir Igaunija, atsaucoties uz Austrijas žurnālu "Profil", vēsta "Postimees Online".

"Šī valsts ir panākusi ievērojamu progresu, lai atbilstu [eiro ieviešanas] kritērijiem. Ja viss norisināsies labi, tad mēs varētu apstiprināt eirozonas 17.dalībvalsti 2010.gada jūnijā," sacīja Almunija.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā līdzīgu uzskatu pauda arī Pasaules Bankas (PB) amatpersonas, prognozējot, ka Igaunija kļūs par nākamo valsti, kas pievienosies eirozonai.

PB norādīja, ka Igaunija ir daudz labākā stāvoklī ceļā uz eiro ieviešanu nekā pārējās Baltijas valstis.

ES kritēriji eiro ieviešanai nosaka, ka valsts budžeta deficītam jābūt 3% robežās no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valsts parāda līmenim zem 60% no IKP. Pēc Igaunijas valdības aplēsēm, valsts budžeta deficīts 2009.gadā būs 2,8% apmērā no IKP, bet 2010.gadā 2,95% apmērā no IKP.

Savukārt Igaunijas parāds 2009.gadā būs 7,4% apmērā no IKP, kas ir zemākais rādītājs visā Eiropas Savienībā. Vidējais valstu parāds 27 valstu blokā šogad būs 73% apmērā no IKP, liecina Eiropas Komisijas dati.

Svarīgākais