Spānija: Banku sistēmas rekapitalizēšanai nepieciešami līdz pat 62 miljardiem eiro

Spānija ceturtdien paziņojusi, ka banku sistēmas rekapitalizēšanai tai nepieciešami līdz pat 62 miljardiem eiro (44 miljardiem latu), kas gan ir krietni mazāk, nekā piekritusi aizdot eirozona.

Jau vēstīts, ka eirozonas finanšu ministri 9.jūnijā nolēma piešķirt aizdevumu līdz pat 100 miljardiem eiro (70,3 miljardiem latu) Spānijas valdībai, lai tā palīdzētu valstī strādājošajām bankām, kuru darbību negatīvi ietekmē tā dēvētie sliktie kredīti pēc nekustamo īpašumu burbuļa pārsprāgšanas.

Nepieciešamās palīdzības apjomu Spānija noteica, pamatojoties uz diviem neatkarīgiem Spānijas banku auditiem, kuru rezultāti tika publiskoti ceturtdien. Šo auditu veikšanu Spānija bija uzticējusi auditorkompānijām "Roland Berger" un "Oliver Wyman".

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs auditu rezultātus novērtēja atzinīgi un uzsvēra, ka Eiropas atvēlētie līdzekļi Spānijai nepieciešami cik ātri vien iespējams.

Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisī ceturtdien Eirogrupas sanāksmes laikā Luksemburgā atklāja, ka Spānija ar oficiālu lūgumu pēc palīdzības banku sistēmas rekapitalizēšanai pie eirozonas vērsīsies jau piektdien.

Savukārt Eirogrupas prezidents Žans Klods Junkers paziņoja, ka Eiropas Komisijas (EK), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvji aizdevuma nosacījumus ar Madridi apspriedīs uz reiz pēc oficiālā lūguma iesniegšanas.

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns pauda cerību, ka sagatavošanās darbi palīdzības piešķiršanai varētu tikt pabeigti līdz 9.jūlijam.