Obama ļauj palielināt naftas urbumus ASV šelfā līdz 75%

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Baraks Obama atļāvis ASV kontinentālā šelfa urbšanu 75% apmērā naftas un gāzes meklējumiem. Par to viņš pavēstījis savā ikgadējā ziņojumā Kongresam.

Obama norādījis, ka ASV pēdējo gadu laikā guva daudz panākumu enerģētikas nozarē. Naftas iegūšanas apjomi pēdējo astoņu gadu laikā valstī ir sasnieguši maksimumu. Turklāt 2011.gadā ASV panāca pēdējo 16 gadu periodā vismazāko atkarību no ārvalstu naftas, vēsta Lenta.ru.

Vienlaikus ASV prezidents piebildis, ka valstij ir tikai 2% no pasaules naftas rezervēm, līdz ar to paļauties tikai uz naftu nevar. Saskaņā ar viņa teikto, būtu jāattīsta visas enerģētikas jomas. Valdība plāno radīt šajā sektorā līdz 600 000 jaunu darbavietu.

Republikāņi iestājušies par pilnu ierobežojumu atcelšanu attiecībā uz urbšanas apjomiem. Savukārt demokrāti, konsultējoties ar vides aizsardzības organizācijām, līdz šim viņi aizkavēja lēmuma pieņemšanu par kontinentālā šelfa urbšanu.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais