Sākusies tiesa pret bijušo Islandes premjerministru Geiru Hārdi

Islandē 5. septembrī sācies tiesas process, kurā tiek izskatītas apsūdzības bijušajam Islandes premjerministram Geiram Hārdem par valsts novešanu līdz finansiālajam kraham 2008. gadā, ziņo AFP.

Bijušais Islandes premjerministrs Geirs Hārde jau iepriekš noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības nolaidībā, kas 2008. gada nogalē noveda valsti līdz finansiālam kraham un norādījis, ka pret viņu uzsāktajai prāvai ir politiska pieskaņa. Notiesāšanas gadījumā ekspremjeram draud divus gadus ilgs cietumsods.

G. Hārde ir pirmais valstsvīrs, kuru tiesā saistībā ar ekonomisko krīzi, un šī ir pirmā reize Islandes vēsturē, kad kāds bijušais valdības loceklis tiek saukts Landsdomur jeb 1905. gadā izveidotās īpašās krimināltiesas priekšā. Šīs tiesas uzdevums ir vērtēt ministru un citu valdības locekļu rīcību, tās sastāvā ir pieci Augstākās tiesas tiesneši, apgabaltiesas prezidents, konstitucionālo tiesību profesors un astoņi speciālisti, kurus uz sešu gadu termiņu ievēlē parlaments.

Lēmumu par 60 gadus vecā G. Hārdes, kurš premjera amatu atstāja 2009. gada februārī un pēc tam veselības stāvokļa dēļ aizgājis no lielās politikas, saukšanu tiesas priekšā 2010.gadā pieņēma Islandes parlaments jeb Altings. Sākotnēji bija plānots izvirzīt apsūdzības vēl trim valdības ministriem, taču parlamentārieši nosprieda, ka izmeklēšanā nav savākts pietiekami daudz pierādījumu, lai arī viņus varētu saukt pie atbildības par finansiālās krīzes nenovēršanu.