Bankas karšu izplatība samazina banknošu skaitu ASV

Plastikāta karšu izplatības dēļ Amerikas Savienotajās valstīs sarūk apgrozībā laisto naudas banknošu skaits. ASV Finanšu ministrijas dati liecina, ka apgrozībā laisto piecu dolāru banknošu skaits pērn sasniedzis minimālo apjomu pēdējo 30 gadu laikā.

Arvien vairāk un vairāk par pirkumiem un pakalpojumiem tiek maksāts ar bezskaidru naudu, izmantojot bankas kartes. Tā, piemēram, pērn gandrīz 38% gadījumu taksometra pakalpojumi tika apmaksāti ar bankas karti, bet atsevišķos restorānos parādījušies uzraksti, ka skaidra nauda vairs netiek pieņemta, raksta The New York Post.

Vienlaikus, kā norāda pētījumu kompānijas Aite Group analītiķis Rons Ševlins, lielai daļai amerikāņu skaidra nauda ir tik ļoti pierasta, ka tā apgrozībā saglabāsies vēl vismaz 200 gadu.

Eksperti arī norāda, ka banknotes ir pats ērtākais maksāšanas veids, lai, piemēram, atstātu dzeramnaudu un apmaksātu citus līdzīgus pakalpojumus. Turklāt liela daļa mazo uzņēmumu, kuru apmērs svārstās no 33% līdz 50%, nav gatavi pāriet uz bankas karšu izmantošanu.

Ekonomika

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.