Eiropas bagātākā valsts – Luksemburga

Luksemburga atzīta par Eiropas Savienības bagātāko valsti, ņemot vērā iekšzemes kopprodukta rādītāju uz vienu iedzīvotāju pret vidējo līmeni.

Šis rādītājs Luksemburgā sasniedz 283 punktus, salīdzinot ar vidējo līmeni Eiropas Savienības 27 valstīs – 100 punktiem, liecina Eurostat dati.

Otrajā vietā ierindojas Nīderlande ar 134 punktiem jeb par trešdaļu punktu vairāk nekā vidēji ES. Savukārt trešo vietu ieņem Dānija ar 125 punktiem.

Līderu pieciniekā iekļuvusi arī Īrija un Austrija – katra ar 125 punktiem, turpretī sliktākos rezultātus uzrādījušas Rumānija un Bulgārija, attiecīgi ar 45 un 43 punktiem.

Luksemburgas augstos rādītājus, ne pirmo gadu pēc kārtas iekarojot līderpozīcijas dzīves līmeņa ziņā, eksperti skaidro ar lielo strādājošo skaitu no kaimiņvalstīm. Francijas, Vācijas un Beļģijas pilsoņi, kas strādā Luksemburgā, maksā nodokļus šīs valsts kasē, taču netiek ņemti vērā, mērot IKP rādītājus uz vienu valsts iedzīvotāju.

Vidējais dzīves līmeņa rādītājs 17 eirozonas valstīs sasniedz 108 punktus. Salīdzinājumam, Amerikas Savienotajās valstīs, ņemot vērā 2009. gada datus, šis rādītājs bija 146 punkti, ziņo Reuters.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.