Tuvāko gadu laikā pārtikas cenas turpinās kāpt

Graudaugu cenas laika posmā no 2010. līdz 2020. gada pieaugs vidēji par 20%, savukārt gaļa sadārdzināsies par 30%, salīdzinot ar laika posmu no 2001. līdz 2010. gadam, prognozē ANO.

Vienlaikus, salīdzinot ar iepriekšējo laika posmu, daļai pārtikas produktu cenas samazināsies.

Lai arī augstas cenas ir laba ziņa fermeriem, viņu ietekme nabadzīgajās valstīs, kurās dzīvojošie lielu daļu savu ienākumu tērē ēdienam, var būt postoša, norāda eksperti.

Tādēļ viņi valstu valdības aicina uzlabot informētības līmeni, kā arī caurskatāmākus padarīt fiziskos un finanšu tirgus, kā arī apturēt tādu politiku, kas traucē tirdzniecībai un ražošanai. Tāpat viņi aicina palīdzēt neaizsargātajām sabiedrības grupām pārvarēt nestabilitāti un riskus.

Lauksaimniecības produkcija šajā desmitgadē attīstīsies lēnāk, nekā iepriekš. Prognozēts, ka pieaugums šajā jomā veidos vien 1,7%, salīdzinot ar 2,6% kāpumu 2001. – 2010. gadā.

Savukārt pārtikas produktu ražošanā uz vienu cilvēku pieaugums sasniegs 0,7% gadā. Visstraujāk tā pieaug Austrumeiropā, Āzijā un Latīņamerikā – valstīs, kur ienākumu līmenis aug, bet iedzīvotāju skaits samazinās.