Naftas cena pārsniedz 123 ASV dolārus

Naftas vērtība piektdien, 8. aprīļa rītā, sasniegusi augstāko punktu divu gadu laikā. To ietekmē naftas piegādes pārtraukšana pēc uzbrukumiem Lībijā un haoss un atgūšanās no šoka pēc Japānas vētras.

Brent jēlnaftas vērtība maija piegādēm sasniegusi 123,50 ASV dolārus par barelu, kas ir augstākā atzīme kopš 2008. gada augusta. Savukārt ASV jēlnaftas cena pieaugusi par 81 centu līdz 111,11 ASV dolāriem par barelu .

Straujais naftas, zelta un pārtikas cenu kāpums radījis bažas par inflācijas pieaugumu, kas varētu skart vairāku valdību ekonomikas visā pasaulē.

«Naftas cena šobrīd atrodas tādā punktā, kurā mēs jau varam saskatīt pieprasījuma sagrūšanu,» tā intervijā Reuters sacījis Societe Generale aģentūras vadītājs un preču cenu eksperts Maiks Vitners (Mike Wittner).

«Jau šobrīd Amerikas Savienotajās valstīs var redzēt pieprasījuma sarukšanas pazīmes. ASV ir arī vienmēr tā valsts, kurā seku ietekmi var redzēt vislabāk, jo šeit nepastāv subsīdīju, kā arī gandrīz nekādu nodokļu slogu,» tā Vitners.

Svarīgākais