Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

10 prasmes, kas būs vispieprasītākās 2024. gadā

© video ekrānšāviņš

Plaši pazīstamais futūrists un pasaules Top 5 biznesa ietekmelis Bernards Marrs (Bernard Marr) savā emuārā uzskaitījis 10 prasmēm, kas būs vispieprasītākās 2024. gadā. Viņš atzīmēja, ka savā grāmatā ''Nākotnes prasmes: 20 prasmes un kompetences, kas ikvienam vajadzīgas, lai gūtu panākumus digitālajā pasaulē'', viņš aplūko prasmes, kas cilvēkiem jāapgūst nākamo 5–10 gadu laikā. Tomēr jaunajā ierakstā viņš nolēma koncentrēties uz tuvāko nākotni

Darba devēji meklē darbiniekus, pamatojoties uz viņu prasmēm. Pamatojoties uz to, mums ir jāsaprot, kādas prasmes darba devējiem un darbiniekiem ir jāattīsta, lai 2024. gadā gūtu panākumus karjerā.

Ir skaidrs, ka mēs dzīvojam pasaulē, kas ir mākslīgā intelekta sākuma stadijā. Taču tehnoloģiju attīstība vēl nav gatava realizēt utopisku pasauli bez darba. Un lielākā daļa cilvēku nav gatavi samierināties ar savu bezjēdzību.

Tas ir, prasmes, kas būs visvairāk pieprasītas, ietilpst vienā no šīm divām kategorijām. Tās vai nu palīdz organizācijām atraisīt progresīvo tehnoloģiju potenciālu, vai arī to mērķis ir maksimāli palielināt cilvēka īpašību un spēju vērtību, kurām mašīnas nevar līdzināties.

10 prasmes, kas visvairāk noderēs nākamajā gadā

Ģeneratīvais mākslīgais intelekts

Ģeneratīvu AI, piemēram, ChatGPT, parādīšanās ir aprakstīta kā AI "iPhone brīdis". Gandrīz uzreiz ikviens var to izmantot, lai izveidotu, automatizētu un ietaupītu laiku savā profesionālajā un ikdienas dzīvē. Taču iespēju identificēšanai, efektīvu risinājumu izstrādei, pārmaiņu vadīšanai un ētisku seku risināšanai ir vajadzīgas specializētas prasmes un spējas. Šīs būs dažas no vērtīgākajām un pieprasītākajām prasmēm 2024. gadā.

Ilgtspējības prasmes

Uzņēmumi atzīst, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt to ilgtspējīgu darbību un minimālu ietekmi uz vidi. Nulles emisiju mērķi arvien vairāk tiek uzskatīti par stratēģiskām uzņēmējdarbības prioritātēm, un no mazajiem uzņēmumiem, kas meklē partnerattiecības vai sadarbību ar uzņēmumiem un valsts aģentūrām, bieži tiek prasīta apņemšanās nodrošināt ilgtspējību. Tas nozīmē, ka augsti tiks novērtētas prasmes atrast un ieviest videi draudzīgus risinājumus.

Projektu vadība

Pieaug vajadzība pēc cilvēkiem, kuriem ir prasmes apvienot cilvēkus, tehnoloģijas un problēmu risināšanu. Augsta līmeņa kontroles veikšana, stratēģisku mērķu noteikšana un darba un resursu prioritātes noteikšana joprojām ir ārpus biznesa AI rīku iespējām. Tomēr tiem, kas strādā šajās lomās, ir bezprecedenta iespējas izmantot AI, lai palīdzētu visās jomās, sākot no prototipu izstrādes līdz izpētei, plānošanai, testēšanai un atbilstībai.

Komunikācijas prasmes

Efektīva komunikācija ir svarīgs jūsu biznesa prasmju kopuma elements. Tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīgi tie, kas var noteikt ziņojumapmaiņas iespējas un novērst saziņas atšķirības starp organizācijām. Pēc Marra domām, pieaugs lomu skaits tiem, kuri var interpretēt datu analīzes rezultātus un nodot tos lēmumu pieņēmējiem cilvēku valodā. Saziņa ar iekārtām dabiskajā valodā kļūst par normu, tāpēc organizācijām ir vajadzīgi cilvēki, kas var ar tām “runāt” tā, lai sasniegtu vislabākos rezultātus.

Klīniskās veselības apūpes prasmes

Pasaule saskaras ar veselības aprūpes darbinieku trūkumu. Ārsti, medmāsas un citi veselības aprūpes speciālisti arvien vairāk var uzlabot savas prasmes, izmantojot mākslīgā intelekta rīkus. Taču tādas cilvēka īpašības kā emocionālā inteliģence un empātija vienmēr būs svarīgas viņu lomai.

Datu prasmes

AI revolūciju virza dati, un izpratne par to, kā tos pārvērst vērtībā, kļūst arvien svarīgāka biznesa panākumiem. Svarīgas būs prasmes, kas var nodrošināt, ka mašīnas izmanto datus, kuriem varam uzticēties, lai pieņemtu mums saprotamus lēmumus.

Starppersonu komunikācija

Cilvēki, kuri zina, kā sazināties ar īstajiem cilvēkiem, vienmēr sasniedz augstumus. Attīstīt spēju izveidot sakarus, pamatojoties uz uzticēšanos un kopīgu mērķi, 2024. gadā būs vērtīgāka nekā jebkad agrāk, jo tehnoloģija paver jaunas izaugsmes iespējas tiem, kas vēlas tos satikt.

Mākoņskatļošanas prasmes

Tiek prognozēts, ka globālais mākoņskatļošanas tirgus pieaugs no 570 miljardiem USD līdz gandrīz 2,5 triljoniem USD no 2022. līdz 2030. gadam. Tas nozīmē, ka pieaugs pieprasījums pēc tiem, kas var palīdzēt lieliem un maziem uzņēmumiem pāriet uz mākoni.

Mašīnapmācība

Mākslīgā intelekta jomas attīstība nozīmē, ka palielinās pieprasījums pēc tiem, kas var palīdzēt šajā jomā. Pasaules ekonomikas foruma ziņojumā "Darbību nākotne 2023" teikts, ka "mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās speciālisti ieņem pirmo vietu to profesiju sarakstā, kurās ir visstraujāk augošais darba vietu skaits".

Kiberdrošības prasmes

Datu noplūde, kiberuzbrukumi un uzlaušanas mēģinājumi kļūst arvien biežāki un smagāki. Tas pats attiecas uz naudas sodiem uzņēmumiem, kas nespēj pienācīgi aizsargāt savu klientu datus. Kiberdrošība ir bruņošanās sacensība, kurā ļaunprātīgas personas, grupas un pat valsts sponsorēti dalībnieki sacenšas ar drošības ekspertiem, lai pret pretiniekiem izmantotu ātrākas, jaudīgākas un viedākas tehnoloģijas.