ES aizliedz naftas un gāzes importu no Lībijas

Eiropas Savienība pastiprina sankcijas pret Lībijas režīmu, ieviešot aizliegumu naftas un gāzes importam, ar mērķi Lībijas diktatoru Muamaru Kadafi atstāt bez jauniem finanšu līdzekļiem.

Briselē notikušajā samitā ES valstu un valdību vadītāji piekrituši Vācijas kancleres Angelas Merkeles ierosinājumam aizliegt naftas un gāzes importu no Lībijas. Tomēr vienlaikus bija arī tādi samita dalībnieki, kas izteica šaubas par šādu aizliegumu efektivitāti, norādot uz negatīvajām sekām, ko tas varētu izraisīt, vēsta aģentūra AFP.

Tāpēc tika ieviests precizējums, ka aizliegums attiecas uz tām piegādēm, no kurām ienākumus gūst tieši Kadafi režīms. Savukārt «jaunajai Lībijai» ES līderi apsolījuši daudzpusīgu politisku un ekonomisku atbalstu. Tāpat ES samitā piedāvāts arī paplašināt dialogu ar opozīciju.

Samita dalībnieki apstiprināja prasību par Kadafi atkāpšanos, savukārt Francijas prezidents Nikolā Sarkozī gājis vēl tālāk, piedraudot arī citiem diktatoriem. Jebkuram vadītājam, pirmkārt, jebkuram arābu vadītājam ir jāsaprot, ka starptautiskās sabiedrības un Eiropas reakcija ik reizi būs vienāda. Mēs būsim tautas pusē, uzsvēra Sarkozī.

Viņš arī norādīja, ka koalīcijas bezdarbības gadījumā Lībijas pilsētas Bengazi iedzīvotāji kļūtu par nežēlīga slaktiņa upuriem. Samita dalībnieki izteica atbalstu koalīcijas rīcībai, kurai pateicoties būtiski paaugstinājās pilsoņu aizsardzība. Operācija noslēgsies pēc tam, kad būs nodrošināta mierīgo iedzīvotāju aizsardzība no uzbrukumiem, un tiks izpildīti ANO rezolūcijā noteiktie mērķi.

Svarīgākais