Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

11 ASV lielākās bankas vienojas par atbalsta sniegšanu "First Republic Bank"

© Getty Images via AFP/Scanpix/Leta

11 ASV lielākās bankas ceturtdien vienojās par paketi bankas "First Republic Bank" atbalstam 30 miljardu ASV dolāru apmērā, mazinot bažas, ka šī reģionālo banku līdere varētu būt nākamā, kas piedzīvotu krahu pēc "Silicon Valley Bank" (SVB) un "Signature Bank" sabrukuma.

11 banku konsorcijs, starp kurā pārstāvētajām bankām ir "Bank of America", "Citigroup" un "JPMorgan Chase", paziņoja, ka noguldīs 30 miljardus dolāru "First Republic Bank".

"Šī Amerikas lielāko banku rīcība atspoguļo to uzticēšanos "First Republic Bank" un visu izmēru bankām," teikts konsorcija kopīgā paziņojumā. "Mēs kopā izvēršam savu finansiālo stiprumu un likviditāti lielākajā sistēmā, kur tas ir visvairāk vajadzīgs."

"First Republic Bank" akcijas cena Volstrītā, kas iepriekš bija kritusies, ceturtdien noslēdza tirdzniecības sesiju ar apmēram 10% pieaugumu.

"Šī lielo banku grupas atbalsta izrādīšana ir ļoti vēlama un demonstrē banku sistēmas izturību," kopīgā paziņojumā pavēstīja ASV Finanšu ministrijas, Federālās rezervju sistēmas (FRS), Federālās noguldījumu apdrošināšanas korporācijas un Valūtas kontroliera biroja vadītāji.

Konsorcija dalībnieces "Bank of America", "Citigroup", "JPMorgan Chase" un "Wells Fargo" katra veiks neapdrošinātu noguldījumu "First Republic Bank" piecu miljardu dolāru apmērā, bet "Goldman" un "Morgan Stanley" šādi noguldīs pa 2,5 miljardiem dolāru. Piecas citas bankas, tai skaitā "PNC Bank" un "US Bank", katra noguldīs pa vienam miljardam dolāru.

"First Republic Bank" dibinātājs Džims Herberts un vadītājs Maiks Roflers paziņoja, ka šis "kolektīvais atbalsts stiprina mūsu likviditātes pozīciju (..) un ir uzticības balsojums par "First Republic Bank" un visu ASV banku sistēmu".

FRS un citi ASV regulatori svētdienas vakara bija veikuši ārkārtas pasākumus, lai pārliecinātu SVB un "Signature" Bank" noguldītājus par viņu noguldījumu drošību.

SVB krahs pagājušajā piektdienā bija izraisījis bažas par krīzes tālāku izplatīšanos banku nozarē. Krīze ir izplatījusies arī uz Eiropu, kur Šveices centrālā banka iejaucās, lai atbalstītu spiedienam pakļauto banku "Credit Suisse".

1985.gadā dibinātā "First Republic Bank" ir 14.lielākā ASV banka aktīvu lieluma ziņā. Tās aktīvu lielums 2022.gada beigās bija 212 miljardi dolāru.

Šīs bankas galvenais birojs atrodas Sanfrancisko, bet tā ir pārstāvēta arī ASV Austrumkrastā, tostarp Ņujorkā un Floridā.

"Mēs uzskatām, ka "First Republic Bank" ir paaugstināts noguldījumu aizplūšanas risks," trešdien paziņoja aģentūra ""Standard & Poor's" (S&P), pazeminot šīs bankas reitingu.