Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Dobeles dzirnavnieks" pikts par Lietuvas KP lēmumu: Tas uz laiku ir apturējis uzņēmuma investīciju plānus

© Kaspars Krafts/F64

Lietuvas Konkurences padomes lēmums neatļaut graudu pārstrādes uzņēmumam AS "Dobeles dzirnavnieks" iegādāties Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumu "Baltic Mill" vismaz uz laiku ir apturējis "Dobeles dzirnavnieka" investīciju plānus, kas ļautu tam uzlabot savu konkurētspēju Eiropā un palielināt eksporta apjomus ārpus Baltijas valstīm, sacīja kompānijas "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Viņš norādīja, ka eksporta apjomu palielināšana jo īpaši ir būtiska šā gada kritiskajā situācijā saistībā ar iespējamo pārtikas krīzi pasaulē un Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ietekmējis globālo graudu produktu tirgu.

"Lietuvas Konkurences padomes lēmumu "Dobeles dzirnavnieks" saņēma tikai piektdienas, 26.augusta, vēlā pēcpusdienā, lēmums ir sagatavots lietuviešu valodā uz vairāk nekā 200 lapām, tāpēc uzņēmums joprojām turpina iepazīšanos ar to," sacīja Amsils.

Pēc iepazīšanās ar lēmumu, tā juridiskās un ekonomiskās pamatotības izvērtēšanas, uzņēmums vērtēs turpmākās rīcības iespējas, tostarp, vai izmantot tiesības to pārsūdzēt lēmumā norādītajā kārtībā un termiņā.

Ņemot vērā "Dobeles dzirnavnieka" nelielo tirgus daļu Lietuvas tirgū visās apvienošanās rezultātā skartajās produktu grupās, uzņēmums šādu Lietuvas konkurences uzraudzības iestādes lēmumu negaidīja ne darījuma par "Baltic Mill" un tās grupas uzņēmumu iegādi noslēgšanas brīdī 2021.gada sākumā, ne arī darījuma saskaņošanas laikā visās trijās Baltijas valstu konkurences uzraudzības iestādēs.

Ņemot vērā uzņēmuma tirgus daļas katrā no trijām Baltijas valstīm, uzņēmums uzskata, ka Lietuvas Konkurences padome ar šādu lēmumu vēlas aizsargāt vietējos Lietuvas ražotājus, neļaujot tirgū ienākt ārvalsts komersantam, norādīja Amsils.

LETA jau ziņoja, ka Lietuvas Konkurences padome atteikusi atļauju uzņēmumam "Dobeles dzirnavnieks" pilnībā iegādāties Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumu "Baltic Mill", kam pieder vairāki graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi Baltijas valstīs, tostarp AS "Rīgas dzirnavnieks" Latvijā.