Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Nord Pool" skaidro, kā izveidojās rekordaugstās elektrības cenas biržā; nekādas kļūdas neesot

© F64

"Nord Pool" ir analizējusi izsoles rezultātus, kuru rezultātā trešdien no plkst.18 līdz 19 Baltijas valstīs elektrības biržas cena sasniedza rekordaugstu līmeni un secinājusi, ka visas procedūras atbilda tirgu savienojamības noteikumiem un cenu bija pareizi aprēķinājis algoritms "Euphemia".

Kā skaidroja birža, Baltijas reģionu veido trīs piedāvājumu zonas, kurās ir salīdzinoši neliels patēriņš un ražošana, tādēļ tirgus dalībniekiem "piesardzīgi jāiesniedz izsolei savi bloka piedāvājumi, jo pastāv iespēja, ka bloku piedāvājumus var izslēgt, jo tos paradoksāli noraida".

Lai nodrošinātu tirgus darbību un samazinātu paradoksāli noraidītu bloku piedāvājumus, elektrības birža aicināja nodrošināt pietiekamu vienas stundas ("līknes" pasūtījumu) piedāvājuma apmēru. Biržas vērtējumā, tas ļautu izvairīties no situācijām, kad piedāvājumus paradoksāli noraida, kā arī tas veicinātu zemākas cenas biržā.

Portāls NRA jau rakstīja, ka vakar SPRK, pamatojoties uz neoficiālu informāciju, vēstīja, ka rekordaugstā elektroenerģijas cena bija saistīta ar kļūdu "Nord Pool" biržā. Vairāk šeit