Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Igaunija ES gāzes patēriņa samazināšanā vēlas panākt izņēmumu attiecībā uz savu valsti

© Pixabay.com

Vairākas Eiropas Savienības valstis neatbalsta Eiropas Komisijas ierosinājumu solidāri samazināt gāzes patēriņu par 15 procentiem. Igaunija kopumā atbalsta šo mērķi, taču vēlas izņēmumu, vēsta err.ee.

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Rīna Sikkuta otrdien uz Eiropas Savienības enerģētikas ministru sanāksmi dodas ar vēstījumu, ka Eiropa ir vienota un var samazināt gāzes patēriņu par 15 procentiem.

"Igaunijas pozīcija ir tāda, ka mēs atbalstām šāda mērķa noteikšanu Eiropas Savienības līmenī, taču, protams, ir nepieciešami arī izņēmumi un arī Igaunija ir pieprasījusi izņēmumu," sacīja Sikkuts.

Pēc ministra teiktā, Igaunijas gāzes patēriņš šogad ir samazinājies par 16 procentiem, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju, un tiek lēsts, ka kopējais patēriņš var samazināties par 20 procentiem.

"Tajā pašā laikā, ja notiktu tā, ka Krievija atslēgtu mūs no sava elektrotīkla, lai saglabātu frekvenci šeit, Baltijas reģionā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir jāiedarbina avārijas stacijas, kas darbojas ar gāzi. Tad, bez šaubām, mēs nevarēsim izpildīt obligāto 15 procentu samazinājuma kritēriju,» sacīja Sikkuts.

Viņš piebilda, ka šobrīd visas zīmes liecina, ka Igaunijai tiks piešķirts izņēmuma statuss.