Pieejamākā pilsēta cilvēkiem ar invaliditāti Eiropā – Avila

© -

Spāņu pilsēta ar viduslaiku mūriem saņēmusi pirmo Eiropas balvu par pieejamības uzlabošanu cilvēkiem ar invaliditāti, nra.lv informēja Eiropas Komisijā.

Eiropas Komisija (EK) piešķīra Avilai 2011. gada balvu Access City (Pieejamā pilsēta). Tas ir ikgadējs apbalvojums par centieniem uzlabot pieejamību pilsētvidē un veicināt līdzvērtīgu dalību pilsētas dzīvē cilvēkiem ar invaliditāti.

EK uzslavēja Avilas plānu, kas tiek attīstīts kopš 2002. gada, lai uzlabotu pieejamību sabiedriskajām ēkām un stimulētu privātās iniciatīvas šajā jomā. Pilsēta ir arī izveidojusi pielāgojumus tūristiem ar invaliditāti un, tieši sadarbojoties ar invalīdu un vecāku cilvēku organizācijām, uzlabojusi darba iespējas cilvēkiem ar invaliditāti.

EK priekšsēdētāja vietniece, ES tiesiskuma komisāre Viviāna Redinga un Beļģijas princese Astrīda pasniedza balvu svinīgā ceremonijā Briselē, kas bija veltīta Eiropas cilvēku ar invaliditāti dienai, kas tiek atzīmēta šodien, 3. decembrī.

„Cilvēkiem ar invaliditāti ir tādas pašas tiesības kā visiem citiem, taču šo tiesību izmantošanas priekšnoteikums ir pieejamība. Tāpēc mūsu stratēģijas centrā ir izveidot no šķēršļiem brīvu Eiropu. Ar balvu Access City mēs izsakām atzinību tām pilsētām, kas ir pielikušas vislielākās pūles, lai uzlabotu pieejamību. Tā ir atzinība, kam būtu jāiedvesmo un jāmotivē pilsētas, kurām jāturpina darbs šajā jomā," teica ES tiesiskuma komisāre Viviāna Redinga.

Balvas mērķis ir veicināt pieejamības iniciatīvas Eiropas pilsētās. Ar tās palīdzību izsaka atzinību par centieniem un sasniegumiem, lai uzlabotu pieejamību četrās galvenajās jomās: apbūvētā vide un publiskā telpa; transports un ar to saistītās infrastruktūras; informācija un komunikācija (ietverot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas); sabiedriskie pakalpojumi un dienesti.

Iemesli, kāpēc Eiropas žūrija izvēlējās Avilu, bija vispusīgs plāns, augsta līmeņa politiska apņemšanās, līdz šim sasniegtie rezultāti un spēja efektīvi iesaistīt procesā cilvēkus ar invaliditāti.

Komisija pasludināja konkursu par balvu Access City 2010. gada jūlijā. Konkursā varēja piedalīties ES pilsētas, kurās ir vairāk par 50 000 tūkstošiem iedzīvotāju. Šādu pilsētu ir nedaudz vairāk par 1000. Komisija izskatīja 66 prasībām atbilstošus pieteikumus no 19 dalībvalstīm.

Eiropas līmeņa žūrija atlasīja četras finālistes: Avilu, Barselonu (Spānija), Ķelni (Vācija) un Turku (Somija). Arī pārējās trīs finālistes bija izstrādājušas vispusīgus plānus pieejamības risinājumiem četrās konkursa jomās.

Barselonas koncepcija ir "projekts visiem", lai uzlabotu pieejamību, galvenokārt pievēršoties apbūvētai videi un transporta pakalpojumiem, ietverot arī pieejamus biļešu automātus, kuru projektēšanā tika iesaistīti cilvēki ar invaliditāti.

Ķelne kopš 2004. gada ir apliecinājusi politisku apņemšanos uzlabot pieejamību un iesaistījusi šajā darbā dažādus pilsētas dienestus ar skaidri nodalītu kompetenci un plašu koordināciju, ietverot arī īpašas mācības pilsētas dienestu projektētājiem un būvuzraudzības speciālistiem.

Turku vispusīgā pieejamības programma ir efektīva stratēģija, kas paredz aktīvi iesaistīt cilvēkus ar invaliditāti mazā vēsturiskā pilsētā, kurā ir ļoti sarežģīti apstākļi pieejamībai, jo īpaši apbūvētajā vidē.

Svarīgākais