Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Nabadzīgāko valstu parādsaistības pērn sasniegušas rekordaugstu līmeni

© pexels.com

Pasaules nabadzīgāko valstu parādsaistības pērn palielinājušās par 12% un sasniegušas 860 miljardus dolāru (743 miljardus eiro), kas ir visu laiku augstākais līmenis, liecina Pasaules Bankas (PB) apkopota informācija.

PB prezidents Deivids Malpass norāda, ka pūliņi cīņā pret Covid-19 izplatību veicinājuši jau tā pieaugošo parādsaistību kāpumu, un šīs problēmas atrisināšanai būs nepieciešami aizdevēju īstenoti atbalsta mehānismi.

Risinājumus šai problēmai nepieciešams rast steidzami, jo gada beigās noslēdzas G20 grupas valstu šogad ieviestā atbalsta programma, kas uz laiku ļāva apturēt parādsaistību maksājumus pasaules nabadzīgākajām valstīm, lai palīdzētu tām cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Malpass uzskata, ka šo programmu pēc 1.janvāra būtu nepieciešams pagarināt.

"Šobrīd pastāv risks, ka pārāk daudz valstis no Covid-19 krīze izkļūs ar lielām parādsaistībām, kuru apkalpošana prasīs vairākus gadus," skaidro Malpass. "Mums nepieciešama daudzpusīga pieeja šai parādsaistību problēmai, tostarp parādsaistību samazināšana, straujāka restrukturizācija un uzlabota caurskatāmība."