Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Dombrovskis: Pasaules Tirdzniecības organizācija pārdzīvo krīzi

© f64.lv, Oksana Džadana

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) pārdzīvo krīzi, un tāpēc tai ir nepieciešamas reformas, akcentē Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV), kurš šonedēļ atradās darba vizītē ASV.

Politiķis uzsvēra, ka reformas nepieciešamas attiecībā uz teju visām PTO pamatfunkcijām, gan uz to, kā tiek īstenotas sarunas, slēgtas starptautiskās vienošanās. Tāpat jāreformē tas, kādā veidā notiek vienošanos un PTO noteikumu uzraudzība, kā arī veids, kā tiek risināti tirdzniecības disputi.

Dombrovskis norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) no savas puses ir nākusi klajā ar detalizētu reformas piedāvājumu, turklāt tas bija viens no jautājumiem, kas pārrunāts arī ar ASV tirdzniecības pārstāve Katrīnu Tai - kā tiks koordinēta ASV un ES pieeja tirdzniecības jautājumos.

"Reformas nevirzās uz priekšu tik ātri, kā gribētos, jo jāņem vērā, ka PTO ir vairāk nekā 160 dalībvalstis un lēmumi tiek pieņemti pēc vienprātības principa. Dalībvalstu intereses daudzos jautājumos būtiski atšķiras, līdz ar to bieži vien ir ļoti grūti panākt vienošanos," sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Tāpat politiķis norādīja, ka PTO noteikumi lielā mērā vairs neatbilst pašreizējai realitātei, ieskaitot ģeopolitisko, jo ir parādījušies jauni spēlētāji un būtisks ir arī Ķīnas jautājums, kuras sociāli ekonomiskais modelis rada zināmas problēmas pasaules tirdzniecībā.

Dombrovskis skaidroja, ka šāda veida problēmas PTO patlaban nevar efektīvi risināt. Runājot par tirdzniecības disputu noregulējumu, EK priekšsēdētājas izpildvietnieks akcentēja, ka disputu noregulējuma funkcija nestrādā, jo tā saucamā apelāciju institūcija ir bloķēta.

"Daudzu gadu garumā ASV ir bloķējusi nominācijas šajā institūcijā un pašreiz tā nestrādā, jo nav kvoruma. Līdz ar to mēs vedam sarunas ar ASV, lai noskaidrotu, kas ir tās problēmas, kuras ASV saskata šajā apelāciju institūcijā, un kādā veidā šīs problēmas varētu novērst," sacīja Dombrovskis.

Viņš pavēstīja, ka novembrī paredzēta PTO ministru līmeņa konference, kur mēģinās panākt vienošanos, kā šajos jautājumos virzīties uz priekšu.