Igauņu profesors: Igaunija varētu atteikties no skaidras naudas

Igaunija varētu izmantot eiro ieviešanu kā pāreju uz bezskaidras naudas sistēmu, uzskata Tartu universitātes ekonomikas profesors Rauls Eamets.

Viņaprāt, šāds solis Igaunijai varētu piesaistīt ārvalstu uzmanību. Tāpat pāreja efektīvi ļautu izmantot tiešsaistes banku sistēmu un atbrīvotu cilvēkus no vajadzības nēsāt līdzi eiro monētas, ziņo ERR.

Eamets uzsver, ka pēc nesen veiktās aptaujas datiem, 60% darījumu jau norisinās, izmantojot bezskaidrās naudas pārskaitīšanu. «Turklāt, daudzas jomas, kur cilvēki maksā ar skaidro naudu, ir daļa no pelēkās ekonomikas. Tāpat, saskaņā ar centrālās bankas datiem, skaidrās naudas darījumi valstij izmaksā ik gadu 70 miljonus kronu ( 3,14 miljonus latu),» tā Eamets.

Pēc profesora teiktā, šobrīd būtu labs laiks, lai atteiktos no skaidrās naudas. «Mums būs eiro, jauna valūta. Eiro banknotes ir samērā neiespaidīgas, salīdzinot ar igauņu kronām, – viņās nav nekā skaista. Tāpat vērā ņemams ir eiro monētu svars, un vecāku cilvēku grūtības tās atšķirt. Īsumā – cilvēkiem nebūtu cieši jāsasaistās ar šo naudu.»

Svarīgākais