Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Salvadora kļuvusi par pirmo valsti, kurā "Bitcoin" atzīts par oficiālu maksāšanas līdzekli

© pexels.com

Salvadora otrdien kļūst par pirmo pasaules valsti, kur kriptovalūta "Bitcoin" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, neraugoties uz plašu skepsi un starptautiskiem brīdinājumiem par iespējamiem riskiem patērētājiem. 

Salvadoras prezidenta Najiba Bukeles valdība apgalvo, ka šāds solis pirmoreiz nodrošinās daudziem valsts iedzīvotājiem piekļuvi banku pakalpojumiem, kā arī ļaus ietaupīt apmēram 400 miljonus ASV dolāru vērtas nodevas par naudas pārvedumiem, ko ārzemēs strādājošie Salvadoras pilsoņi katru gadu sūta uz dzimteni.

"Rīt pirmoreiz vēsturē visas pasaules acis būs pievērstas Salvadorai. To izdarīja #Bitcoin," pirmdien tviterī paziņoja Bukele.

Prezidents pirmdienas vakarā paziņoja, ka Salvadora ir nopirkusi pirmos 400 bitkoinus - divās operācijās pa 200 katrā, un solīja, ka tiem sekos nākamie.

Nopirkto 400 bitkoinu vērtība bija apmēram 21 miljons dolāru, informēja kriptovalūtu biržas lietotne "Gemini".

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa no Salvadoras 6,5 miljoniem iedzīvotāju skeptiski izturas pret kriptovalūtu un turpinās lietot ASV dolāru, kas pēdējos 20 gadus ir Salvadoras oficiālā valūta.

Salvadoras parlaments jūnijā pieņēma likumu, kas ļāva atzīt "Bitcoin" par likumīgu maksāšanas līdzekli. Pieņemt šādu likumu bija ierosinājis prezidents Bukele.

Eksperti un regulatori ir uzsvēruši bažas par šīs kriptovalūtas kursa nestabilitāti un tās lietotāju aizsardzības trūkumu.

Salvadoras valdība ir sākusi uzstādīt vairāk nekā 200 ''Bitcoin" bankomātus. Dažus to tiem apsargā karavīri, lai novērstu iespējamas dedzināšanas, ko varētu īstenot kriptovalūtas pretinieki.

Bukele ir apsolījis 30 dolārus katram pilsonim, kurš pieņems šo kriptovalūtu.

Apmēram divas trešdaļas aptaujāto Salvadoras iedzīvotāju sacīja, ka viņiem nav intereses par elektroniskā maka "Chivo" lejuplādēšanu, kas ļaus lietotājiem pirkt un tērēt bitkoinus.