Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

EK rosina atļaut skaidras naudas darījumus tikai līdz 10 000 eiro

© Vladislavs Proškins/F64

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar vērienīgu tiesību aktu priekšlikumu kopumu, lai stiprinātu ES noteikumus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu. Starp tiem ir arī priekšlikums izveidot jaunu ES aģentūru “naudas atmazgāšanas” apkarošanai.

”Jebkurš naudas atmazgāšanas skandāls, lai kur tas arī notiktu, kaitē Eiropas Savienības reputācijai, jo tas grauj uzticību mūsu finanšu sistēmai. Pēdējos gados ieguldīts liels darbs, lai stiprinātu cīņu pret naudas atmazgāšanu gan dalībvalstīs, gan Eiropā, un Eiropas Savienībā ir spēkā vieni no stingrākajiem likumiem pasaulē. Savukārt šodienas likumdošanas priekšlikumi nodrošinās to, ka šo likumu ieviešana dzīvē būs vienlīdz stingra visās ES valstīs, kas ir īpaši būtiski runājot par pārrobežu noziedzību. Tieši tāpēc mēs piedāvājam nodibināt Eiropas līmeņa aģentūru cīņai ar naudas atmazgāšanu. Aģentūra darbosies sadarbībā ar nacionālajiem uzraugiem, cita starpā stirpinot to kapacitāti novērst problēmas pirms tās samilzušas, kā arī veicot tiešu visriskantāko uzņēmumu uzraudzību. Tāpat piedāvājam paplašināt netīrās naudas apkarošanas likumdošanas tvērumu, lai uzraudzītu arī nefinanšu sektorus kā, piemēram, nekustamo īpašumu sektoru, azartspēles, kā arī kripto aktīvus un ar tiem saistīto pakalpojumu sniedzējus,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

Iesniegtā tiesību aktu kopuma pamatā ir jaunas ES aģentūras izveide, ar ko tiks pārveidota nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas novēršanas uzraudzība Eiropas Savienībā un uzlabota sadarbība starp finanšu ziņu vākšanas vienībām. Jaunā ES līmeņa aģentūra nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai būs centrālā iestāde, kas koordinēs valstu iestādes, lai nodrošinātu, ka privātais sektors pareizi un konsekventi piemēro ES noteikumus.

Rūpīgāk uzraudzīs kriptogrāfijas nozari

Pašlaik ES nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas novēršanas noteikumu darbības jomā ir iekļautas tikai dažas kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzēju kategorijas. Ierosinātā reforma šos noteikumus paplašinās, attiecinot tos uz visu kriptogrāfijas nozari un nosakot visiem pakalpojumu sniedzējiem pienākumu veikt uzticamības pārbaudi attiecībā uz saviem klientiem. Pieņemtie grozījumi nodrošinās kriptoaktīvu pārvedumu, piemēram, bitmonētu, pilnīgu izsekojamību. Tie ļaušot novērst un atklāt kriptoaktīvu iespējamu izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai vai terorisma finansēšanai. Turklāt, anonīmi kriptoaktīvu maki būs aizliegti, pilnībā attiecinot ES noteikumus par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas novēršanu uz kriptogrāfijas nozari.

ES mēroga ierobežojums lieliem skaidras naudas maksājumiem

EK norāda, ka liela apjoma skaidras naudas maksājumi ir viegls veids, kā noziedznieki var legalizēt nelikumīgi iegūtus līdzekļus, jo šādus darījumus ir ļoti grūti atklāt. Šī iemesla dēļ Komisija ierosinājusi noteikt ES mēroga ierobežojumu lieliem skaidras naudas maksājumiem — 10 000 EUR. Ierobežojumi jau pastāv aptuveni divās trešdaļās dalībvalstu, bet summas atšķiras. Valstu noteiktie ierobežojumi, kas nepārsniedz 10 000 EUR, var palikt spēkā. Turklāt, tiks aizliegta anonīmu kriptoaktīvu maku izsniegšana, tāpat kā jau ir aizliegti anonīmi bankas konti saskaņā ar ES nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un teroristu finansēšanas novēršanas noteikumiem.