Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

G7 valstis plāno reformēt globālo nodokļu sistēmu

© pexels.com

G7 valstis sestdien finanšu ministru apspriedē Londonā vienojušās globālā mērogā noteikt minimālo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi vismaz 15% līmenī, lai iegrožotu lielo starptautisko korporāciju centienus maksāt pēc iespējas mazāk nodokļu.

"Esmu gandarīts paziņot, ka pēc gadiem ilgām diskusijām G7 finanšu ministri panākuši vēsturisku vienošanos reformēt globālo nodokļu sistēmu, pieskaņojot to globālajam digitālajam laikmetam," norādījis Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks, pateikdamies kolēģiem.

Pēc viņa teiktā, tas palīdzēs nodrošināt, ka "pareizās kompānijas maksās pareizos nodokļus pareizajās vietās".

"Tās ir ļoti labas ziņas no taisnīguma un fiskālās solidaritātes viedokļa, bet sliktas ziņas nodokļu paradīzēm," atzinis Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs. "Uzņēmumi nu vairs nevarēs izvairīties no savu fiskālo saistību pildīšanas, viltīgi pārskaitot peļņu uz valstīm ar necaurskatāmu nodokļu struktūru."

Apspriedē Londonā piedalās "Lielā septiņnieka" valstu - ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Japānas - finanšu ministri.

Kā norādīts sestdien izplatītajā ministru paziņojumā, galīgo vienošanos šajā jautājumā iecerēts panākt jūlijā paredzētajā G20 valstu ministru apspriedē.