Igaunijā inflācija pārtikas cenu dēļ pieaug par 4,7%

Igaunijas patēriņa cenas oktobrī sasniegušas augstāko kāpumu pēdējo divdesmit divu mēnešu laikā, ko veicinājušas pārtikas cenas, ziņo Bloomberg.

Patēriņa cenas pieaugušas par 4,7%, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kas raksturojams kā lielākais kāpums kopš 2008. gada decembra. Septembrī pieaugums reģistrēts par 4%, vēsta Igaunijas statistikas birojs.

«Inflāciju galvenokārt veicinājušas pārtikas un enerģijas cenas, tomēr turpmāk zināmu spiedienu uz cenām sniegs arī iekšzemes ekonomikas attīstība, tā kā pieprasījums pieaugs un algu kāpums attīstīsies,» sacījusi Nordea AB analītiķe Helsinkos Annika Lindblad. Neskatoties uz to, «tiek gaidīts, ka inflācijas rādītāji saglabās Eiropas Centrālajai bankai pieņemamas izmaiņas, proti, nedaudz zem 2%».

Igaunijas uzņēmumi nedrīkstētu censties izmantot eiro ieviešanu janvārī kā attaisnojumu cenu kāpumam, norādījis Igaunijas finanšu ministrs Jurgens Ligi. Centrālā banka jau brīdinājusi, ka cenu pieaugums varētu kavēt atlabšanu pēc otrās lielākās recesijas Eiropas Savienībā 2008. un 2009. gadā.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas mēneša griezumā pieaugušas par 2%, sasniedzot gandrīz četras piektdaļas no kopējā pieauguma, kas divpadsmit mēnešu laikā bijis 8,9%, liecina statistikas biroja dati. Piena cenas gada griezumā kāpušas par 20,7%, savukārt dārzeņu cenas par 36,8 %.

Igaunijas prokuratūras un konkurences iestāžu pārstāvji kopš šā gada augusta sākuši izmeklēšanu saistībā ar iespējamiem maizes un piena karteļiem, pēc tam, kad maizes ražotāju lobiji paziņojuši par saviem plāniem palielināt cenas no 10 līdz 20% un lielākā daļa mazumtirgotāju septembra beigās kāpinājuši piena cenas par 25%.

Igaunijā otrajā ceturksnī pirmo reizi vairāk nekā divu gadu laikā reģistrēts augstākais ikgadējais pieaugums, kas tiek skaidrots ar to, ka eksporta pieprasījums atsver stagnējošo vietējo tirgu.

Svarīgākais