Eiropas Savienības minimālo algu direktīva var palīdzēt mazināt nevienlīdzību dalībvalstīs

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) direktīva par minimālajām algām, likumā nostiprinot minimālo algu līmeni virs nabadzības sliekšņa, varētu palīdzēt mazināt pieaugošo nevienlīdzību dalībvalstīs un dalībvalstu starpā, tādu nostāju pauduši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti rezolūcijas projektā, par kuru balsos 10.februārī.

Kā informēja EP preses sekretārs Latvija Jānis Krastiņš, plānots, ka EP deputāti diskutēs par šiem pasākumiem pirmdien.

Rezolūcijas projektā EP deputāti norāda, ka princips "nabadzību var novērst ar darbu" ne vienmēr darbojas nozarēs ar zemām algām vai nestabilu un netipisku nodarbinātību.

EP deputāti prasa aizsargāt darba ņēmējus jaunajā digitālās ekonomikas nozarē, kur bieži vien netiek piemērotas tādas pašas darba un sociālās tiesības kā tradicionālajā ekonomikā.

Viņi aicina Eiropas Komisiju ierosināt tiesību aktus, lai pieprasītu tā sauktajiem "platformu darbiniekiem" sniegt sociālo aizsardzību un tiesības organizēties arodbiedrībās. EP arī uzsvērs vajadzību ieviest tiesisko regulējumu, kas paredz darba apstākļu minimālās prasības visiem darba ņēmējiem, īpaši jomās ar netipisku un nestabilu nodarbinātību.