Mazo investoru centieni sodīt spekulantus izaisījuši iespaidīgu "GameStop" akcijas cenu kāpumu

© Reuters/Scanpix/Leta

Pēdējā pusotrā nedēļā mazie investori atbalstījuši ASV videospēļu, konsoļu un plaša patēriņa elektronikas mazumtirdzniecības uzņēmuma "GameStop" akcijas ar mērķi sodīt augsta riska ieguldījumu fondus jeb tā dēvētos hedžfondus, kas cerējuši gūt peļņu uz kompānijas neveiksmju rēķina.

Šie pūliņi izrādījušies tik veiksmīgi, ka "GameStop" akcijas vērtība no mazāk nekā 20 dolāriem pieaugusi līdz 492 dolāriem ceturtdien.

Šo fenomenu aizsākusi ziņu un diskusiju platformas "Reddit" grupa ar nosaukumu "WallStreetBets", aicinot cilvēkus iegādāties un nepārdot "GameStop" akcijas, tādējādi izraisot akcijas cenas kāpumu un kaitējot tiem, kuri veic akciju īsās pozīcijas tirdzniecību jeb spēlēšanu uz to cenu pazeminājumu ("short selling").

Akciju īsās pozīcijas tirdzniecībā investori aizņemas akcijas, pārdod tās un tad atpērk par zemāku cenu, paturot cenas atšķirību. Taču gadījumā, ja akcijas cena pēkšņi palielinās, investori ir spiesti atpirkt akcijas ar zaudējumiem.

Analītiķi gan prognozē, ka ilgtermiņā "GameStop" akcijas cena nokritīsies līdz 15 dolāriem vai pat zemāk, jo akcijas vērtība mēdz atspoguļot uzņēmuma finansiālo stāvokli.

"GameStop" 2019.gadā reģistrēja pamatdarbības zaudējumus 399 miljonu dolāru apmērā, kas gan bija mazāki salīdzinājumā ar 701 miljona dolāru zaudējumiem pirms gada. Uzņēmumam pirms koronavīrusa pandēmijas desmit valstīs bija 5000 veikalu.

Vienlaikus, pateicoties "GameStop" fenomenam, arī citu uzņēmu akcijas piedzīvojušas intereses kāpumu, investoriem lūkojoties pēc nākamā "GameStop".

Tikmēr kritiķi uzskata, ka "GameStop" akcijas cenas straujais kāpums līdzinās tirgus manipulācijas gadījumam, kuram ASV Vērtspapīru un biržas komisijai (SEC) vajadzētu pievērst uzmanību. SEC trešdien norādīja, ka uzrauga šo situāciju un plāno to izvērtēt.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais