Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Sākas attālināti rīkotais Pasaules Ekonomikas forums

© EPA/SCANPIX/LETA

Pirmdien sācies ikgadējais Pasaules Ekonomikas forums, taču šoreiz politiskie un biznesa līderi savus viedokļus izklāstīs attālināti tiešsaistē, nevis pulcēsies Davosas slēpošanas kūrortā Šveices Alpos.

Pasākuma rīkotāji vēlas, lai 2000 foruma dalībnieku pārrunātu, kā valdības un uzņēmēji varētu izvest pasauli no pašreizējās krīzes, ko izraisījusi Covid-19 pandēmija, kā arī apmainītos viedokļiem par nākotni, kurā bagātības tiktu sadalītas taisnīgāk un vide tiktu labāk aizsargāta.

Foruma atklāšanas dienā galveno runātāju gods atvēlēts ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam un Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam.

Sji brīdināja pasaules līderus nesākt jaunu Auksto karu un aicināja uz globālo vienotību, saskaroties ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

"Nelielu grupu veidošana vai jauna Aukstā kara sākšana, citu noraidīšana, draudēšana vai iebiedēšana (..) tikai novedīs pasauli pie vēl lielākas sašķeltības," sacīja Ķīnas prezidents, piebilstot, ka konfrontācija novedīs pie strupceļa.

Sji uzsvēra, ka konfrontācija vienmēr kaitēs visu iesaistīto valstu interesēm un cilvēku labklājībai.

Ķīnas līderis arī no jauna apliecināja, ka Pekina apņēmusies samazināt oglekļa emisiju par 65% līdz 2030.gadam un līdz 2060.gadam sasniegt neitralitāti oglekļa emisijā. Tie ir ambiciozi mērķi, ņemot vērā, ka Ķīna saražo ceturto daļu no siltumnīcefektu izraisošajām gāzēm pasaulē.

"Šo mērķu sasniegšana prasīs no Ķīnas milzīgu smagu darbu. Bet mēs ticam, ka situācijā, kad uz spēles liktas visas cilvēces intereses, Ķīnai (..) ir jārīkojas," paziņoja Sji.

Forumā piedalās arī Vācijas, Francijas, Indijas, Japānas, Dienvidkorejas un Dienvidāfrikas politiskie līderi.

Lai gan jaunais ASV prezidents Džo Baidens nav starp runātājiem, viņa administrāciju pārstāv Baltā nama saimnieka galvenais padomnieks medicīnas jautājumos Entonijs Fauči un ASV sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs.

Līdztekus tiešsaistes foruma nedēļai rīkotāji plāno maija beigās organizēt pasaules līderu sanāksmi klātienē Singapūrā.