Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Eksperts: Ķīnas ekonomikai apsteidzot ASV, tā var vairāk finansēt militāro potenciālu

© Reuters/Scanpix/Leta

Eksperti prognozē, ka līdz 2028.gadam Ķīnas ekonomika varētu panākt un apsteigt ASV, un tas pavērs iespējas Ķīnai vairāk finansēt savu militāro potenciālu un pieteikt lielākas pretenzijas pasaulē, pauda ārlietu eksperts un Vidzemes Augstskolas lektors Jānis Kapustāns.

Viņš atzīmēja, ka situācija nav bezcerīga, un ja ASV un Eiropas Savienība (ES) spēs apvienot spēkus, tad tās varēs konkurēt un stāvēt pretim Ķīnas ambīcijām. Ārlietu eksperta ieskatā labā ziņa ir tāda, ka līdz šim Ķīna nav iesaistījusies atklātos militāros konfliktos ārvalstīs, kā, piemēram, to ir darījusi Krievija. Tomēr ir arī kāds negatīvs aspekts - Ķīna klaji pārkāpj vienošanos par Honkongu.

No 1997.gada 1.janvāra, kad Honkonga tika atdota Ķīnas jurisdikcijai, spēkā bija nosacījums, ka uz 50 gadiem, proti, līdz 2047.gadam, Honkonga saglabā plašu autonomiju, arī iekšējo pārvaldi un brīvu ekonomisko sistēmu. Kapustāns norāda, ka pēc ilgstošajiem Honkongas aktīvistu nemieriem Ķīna ir ievērojami pastiprinājusi drošības kontroli un būtībā pārņēmusi gandrīz pilnu politisko kontroli, kas nozīmē, ka tiek ierobežoti masu mediji un aktīvisti par demokrātiju un cilvēktiesībām, kuri iestājas pret Pekinas centrālās varas palielināšanu. Līdz ar to vienošanās 50 gadus saglabāt plašu autonomiju Honkongai no Pekinas puses ir pārkāpta.

Jautāts, vai pastāv iespēja, ka ES un ASV varētu apvienot spēkus, lai ierobežotu Ķīnas ekspansiju pasaules ekonomikā, ārlietu eksperts norādīja, ka šāda ieinteresētība pastāv, tomēr ASV un ES ir dažādas pozīcijas. Eiropas pieeju varētu nosaukt par maigāku un liberālāku, bet ASV - par ievērojamāki asāku, īpaši pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras laikā, jo amerikāņi var balstīties arī uz savu spēcīgo armiju, viņš skaidroja.

Kā piemēru Kapustāns minēja skandālu ar Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumu "Huawei", kad Tamps izdeva rīkojumu ASV kompānijām pārtraukt sadarbību ar "Huawei". Lai gan ASV uzņēmuma darbība ir ierobežota, ES situācija ir atšķirīga dažādās dalībvalstīs - daļa valstu "Huawei" darbību ierobežo, bet daļā uzņēmums brīvi darbojas. Tas, ārlietu eksperta ieskatā, parāda ES un ASV atšķirības attiecībās ar Ķīnu.