Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Šveice atdos Uzbekistānai nelaiķa līdera meitas nelegāli iegūtos miljonus

© Pixabay

Šveice plāno atdot Uzbekistānai aptuveni 110 miljonus eiro, kas tika konfiscēti izmeklēšanā pret Uzbekistānas nelaiķa prezidenta Islama Karimova meitu Gulnaru Karimovu.

Šveices valdība šodien paziņoja, ka panākta tiesiski nesaistoša vienošanās ar Uzbekistānu par Šveicē konfiscēto līdzekļu atdošanu.

Paziņojumā uzsvērts, ka atdotie līdzekļi tiks izmantoti Uzbekistānas tautas labā, un prasīts ievērot caurspīdīgumu atdošanas procesā un izveidot uzraudzības mehānismu.

Šveice 2012.gadā iesaldēja aptuveni 800 miljonus Šveices franku (743 miljonus eiro) saistībā ar izmeklēšanu, kas vērsta pret Gulnaru Karimovu.

Pagājušajā gadā Šveice konfiscēja aptuveni 110 miljoni eiro no šīs summas.

Pārējā nauda joprojām ir iesaldēta un izmeklēšana turpinās, paziņoja Šveices valdība, norādot, ka vienošanās aptvers arī pārējos līdzekļus, kas tiks konfiscēti izmeklēšanas ietvaros.

Šveices valdība informēja, ka tuvākajā laikā abas valstis sāks sarunas par konkrētām detaļām naudas atdošanas procesā.

Gulnara Karimova savulaik tika uzskatīta par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Uzbekistānā. "Pirmā meita" ieņēma diplomātiskus amatus, un tika izteikti pieņēmumi, ka viņa varētu kļūt par Vidusāzijas valstī ilgus gadus valdījušā Islama Karimova varas mantinieci.

Karimova organizēja modes nedēļu, viņai bija arī pašai sava juvelierizstrādājumu līnija, prezidenta atvase laida klajā popmūzikas ierakstus, turklāt viņa vadīja izklaides televīzijas kanālus.

Dažus gadus pirms tēva iziešanas no dzīves 2016.gadā Gulnara krita nežēlastībā, publiski strīdējās ar māti un māsām, līdz viņai tika noteikts mājas arests.

2017.gadā Karimovai par krāpšanos un izspiešanu tika piespriesti desmit gadi cietumā. Tiesa gan, šīs sods vēlāk tika aizstāts ar pieciem gadiem mājas arestā.

Šogad martā Karimovai tika piespriests jauns 13 gadu cietumsods, kas tika datēts ar 2015.gadu, un tas nozīmē, ka viņai aiz restēm būs jāpaliek līdz 2028.gadam.

Karimova pēctecis prezidenta amatā Šavkats Mirzijojevs sācis īstenot virkni politisko un ekonomisko reformu, tiesa gan, autoritāro iekārtu viņš saglabājis nemainīgu.