Rīt Eiropā paredzētas plašas protesta akcijas pret taupības pasākumiem

Eiropas lielākās arodbiedrības trešdien aicina iedzīvotājus visā kontinentā rīkot demonstrācijas, tādējādi protestējot pret valdību paredzētajiem taupības pasākumiem.

Vislielāko Eiropas mēroga protesta akciju pēdējās desmitgades laikā paredzējusi rīkot Brisele, kur arodbiedrības plāno sapulcināt 100 000 cilvēku no 30 valstīm, lai pateiktu "Nē - taupībai!".

"Mēs demonstrēsim, lai paustu mūsu bažas par ekonomisko un sociālo kontekstu, kuru negatīvi ietekmēs taupības pasākumi," norādīja Eiropas Arodbiedrību konfederācijas (ETUC) ģenerālsekretārs Džons Monkss. "Šī Eiropai ir nozīmīga diena, jo mūsu valdības, īstenībā visas valdības, gatavojas īstenot ievērojamus valsts izdevumu samazinājumus."

"Viņi to dara laikā, kad ekonomika ir tuvu recesijai, un jūs noteikti piedzīvosiet ekonomikas nokļūšanu atkārtotā recesijā šo samazinājumu dēļ," uzsvēra Monkss.

Globālās krīzes dēļ Eiropā darbu zaudējuši miljoniem cilvēku, un vēl vairāki varētu kļūt par bezdarbniekiem, valdībām samazinot izdevumus.

Spānijā, kur arodbiedrības trešdien aicinājušas rīkot ģenerālstreiku, bezdarbs ir vairāk nekā dubultojies, jūlijā bez darba esot katram piektajam strādniekam.

Tāpēc Spānijas valdība gatavojas īstenot darba tirgus reformu, iesaldēt pensijas un valsts ierēdņu algas, kā arī paaugstināt pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Arī Portugāles arodbiedrību konfederācija CGTP aicinājusi rīkot protesta akcijas Lisabonā un Portu, kurās varētu piedalīties vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Savukārt Polijas lielākās arodbiedrības sagaida, ka protesta akcijā pie valdības ēkas pulcēsies vairāki tūkstoši poļu.

Līdzīgas demonstrācijas paredzētas arī Grieķijā, Īrijā, Itālijā, Latvijā, Lietuvā un Serbijā, lai protestētu pret bargajiem taupības pasākumiem, kas visā Eiropā krīzes laikā tikuši īstenoti galvenokārt uz darba ļaužu labklājības rēķina.

"Par krīzi atbildīgie - bankas, finanšu tirgi un kredītreitingu aģentūras - rīkojas ātri, kad jālūdz valsts palīdzība, un šodien viņi vēlas, lai strādnieki maksā par viņu parādiem," uzsver Francijas arodbiedrība FO.

Kā ziņots, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība Eiropas Rīcības dienas akcijai pie Ministru kabineta ēkas pieteikusi ap 1000 dalībnieku.

Tāpat Latvijas neatkarīgās arodbiedrības Eiropas Rīcības dienā aicina paust savu attieksmi pret taupības procesiem valstī, uz pāris minūtēm apturot darbu, transportu, kā arī pie apģērba piespraužot sarkanu lentīti.

Svarīgākais