Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Lietuvas Banka izlaidīs pasaulē pirmo digitālo kolekcijas monētu

© AFP/SCANPIX/LETA

Lietuvas Banka šomēnes izlaidīs pasaulē pirmo digitālo kolekcijas monētu LBCOIN, kas būs veltīta 1918.gada 16.februārī pieņemtajam Lietuvas Neatkarības aktam.

LBCOIN monētu veidos seši blokķēdes tehnoloģijā radīti digitālie žetoni un viena fiziska sudraba kolekcijas monēta. Kopumā paredzēts izlaist 4000 LBCOIN monētu - 24 000 digitālo žetonu un 4000 sudraba monētu.

Žetonos attēloti Neatkarības akta parakstītāji, kas sagrupēti sešās kategorijās pēc darbības jomas - garīdznieki, prezidenti, diplomāti, rūpnieki, zinātnieki un pašvaldību darbinieki.

Kā uzsver Lietuvas Bankas vadība, šis projekts ir viena no pirmajām iespējām sākt apsvērt jautājumu par digitālo naudu.

Lietuvas Bankas valdes loceklis Marjus Jurgils izteicis cerību, ka tas palīdzēs novērtēt, kā cilvēki un sistēmas reaģē uz šādu jauninājumu un kādas ir digitālās naudas perspektīvas.

"Lietuvas Bankai galvenais ieguvums no šā projekta ir saprast, kā darbojas procesi, kas vajadzīgi tādas monētas izlaišanai. Ceram, ka šis mēģinājums izdosies, bet ja nē, būsim guvuši mācību, kas palīdzēs mēģināt vēlreiz. Ne tikai Eiropas Centrālā banka, Ķīnas Centrālā banka -visa centrālo banku kopiena ir nobriedusi jautājumam, vai mums nav vajadzīga digitālā nauda. Atbildes mums nav, bet mēs tam gatavojamies," viņš norādījis.

Digitālā kolekcijas monēta LBCOIN tiks laista pārdošanā 23.jūlijā. Lai to varētu iegādāties pēc iespējas vairāk interesentu, pirmajās sešās pārdošanas dienās viens pircējs varēs iegādāties tikai vienu LBCOIN monētu, bet no septītās dienas monētu skaits vienam pircējam vairs netiks ierobežots.

Pircējs, kas būs iegādājies LBCOIN monētu, saņems sešus pēc nejaušas atlases principa izraudzītus digitālos žetonus, kurus varēs iemainīt pret vienu sudraba kolekcijas monētu, turēt Lietuvas Bankas interneta veikalā, mainīties ar citiem kolekcionāriem vai pārskaitīt to uz publiskajā NEM blokķēdes tīklā esošo digitālo žetonu naudasmaku.

"Pirmajos 24 mēnešos cilvēkiem būs jāsavāc seši žetoni no dažādām [Neatkarības akta parakstītāju] darbības jomām un jānosūta tie Lietuvas Bankai, kas šos žetonus iznīcinās un pa pastu nosūtīs fizisko monētu. Saprotot, ka visiem var nepaveikties savākt sešu dažādu žetonu komplektu, pēdējos sešos mēnešos ļausim fizisko monētu iemainīt pret jebkuriem sešiem žetoniem,“ ceturtdien preses konferencē pastāstījis LBCOIN projekta vadītājs Egidijs Paleckis.

Pēc viņa teiktā, pēc 30 mēnešiem LBCOIN sistēma tiks izslēgta un vairs nebūs pieejami nedz žetoni, nedz fiziskās monētas.

LBCOIN monētas cena būs 99 eiro. Fiziskā LBCOIN sudraba kolekcijas monēta pēc lieluma un formas līdzināsies kredītkartei un tās nominālvērtība būs 19,18 eiro.