Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Krievija uzstāj arī uz Ķīnas dalību paplašinātajā G7 samitā

© AP/SCANPIX/LETA

Krievija otrdien uzstājusi, lai arī Ķīna tiek uzaicināta uz paplašināto G7 grupas valstu samitu.

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien paziņoja, ka šomēnes plānoto G7 samitu atliks uz septembri, un sacīja, ka G7 ir "novecojusi valstu grupa", kas būtu jāpaplašina, iekļaujot tajā arī Krieviju, Austrāliju, Indiju un Dienvidkoreju.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņojumā medijiem norādīja, ka faktiski nav iespējams realizēt nopietnus globālas nozīmes pasākumus bez Ķīnas līdzdalības.

Zaharova ļāva noprast, ka Krievijas līderi ir vienisprātis ar Trampu un ka G7 pašreizējais formāts ir novecojis.

"Globālās politikas un ekonomikas jautājumu izlemšana Rietumu valstu ekskluzīvā kluba ietvaros ir neiespējama," paziņoja Zaharova.

G7 grupu veido ASV, Vācija, Lielbritānija, Kanāda, Francija, Itālija un Japāna.

Krievija no elitārā valstu kluba, kas tobrīd bija pazīstams kā G8, tika izslēgta 2014.gadā pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas.

Trampa iecere par Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgšanu uz samitu izsaukusi Lielbritānijas un Kanādas iebildumus, un jau svētdien šo valstu līderi norādīja, ka neatbalstīs Krievijas atpakaļuzņemšanu G7 valstu grupā.

Tramps un Putins to apsprieda pirmdien telefonsarunā. Kremļa paziņojumā pēc sarunas nav atklāts, kāda bijusi Putina reakcija, vienīgi norādīts, ka nepieciešams uzlabot dialogu par stratēģisko stabilitāti un vairot abpusējo uzticību drošības jautājumos.