Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Zviedrijas SEB atzīst, ka Igaunijas meitasuzņēmumā notikuši aizdomīgi darījumi

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Reaģējot uz Zviedrijas mediju interesi, banku grupa "SEB Group" paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem atzinusi, ka tās Igaunijas meitasuzņēmumā notikuši aizdomīgi darījumi desmitiem miljardu eiro vērtībā, vēsta laikraksts "Postimees".

"Mēs vēlamies arī turpmāk būt caurskatāmi, un tagad esam prezentējuši detalizētākus savus vēsturiskos datus par Baltijas reģionu," banka paziņoja, informējot, ka tagad ir publiski pieejami dati par vēsturiskiem darījumiem Igaunijā 2005.-2018.gadā.

SEB publicētie dati liecina, ka šajā laikā caur Igaunijas banku SEB izplūda 25,8 miljardi eiro aizdomīgu līdzekļu. "Postimees" norādīja, ka tas ir daudz vairāk nekā iepriekš lēsa Zviedrijas pētnieciskie žurnālisti.

"Nepieciešamības gadījumā mēs esam reaģējuši uz pazīmēm par ļaunprātīgiem nodomiem vai negodīgu rīcību. Mūsu veiktā visaptverošā analīze par uzņēmējdarbību Baltijas valstīs liecina, ka SEB nav izmantota sistemātiskai naudas atmazgāšanai. Tomēr jebkurā brīdī visās bankās pastāv riski, ka var notikt finanšu noziegums," norādīja "SEB Group" vadītājs Jūhans Tūrjebijs.

"Pēc tam, kad 2006.gadā Igaunijas finanšu uzraugs pauda kritiku un tika saņemta informācija no cita ārējā avota, banka pieņēma vairākus aktīvus lēmumus, lai samazinātu riskus saistībā ar naudas atmazgāšanu. Tika izbeigts liels skaits klientu attiecību. Parādoties jaunai informācijai, SEB turpināja izbeigt klientu attiecības un ir ziņojusi par aizdomīgām darbībām atbildīgajai finanšu policijai," savā paziņojumā uzsvēra banka.

""Zemas caurskatāmības klientu" kategoriju veido klienti, kuru vēsturisko maksājumu plūsma lielā mērā neatbilst šodienas standartiem par caurskatāmību vai saistību ar autentisku uzņēmējdarbību. Apmēram 95% no šīs vēsturiskās zemas caurskatāmības finanšu plūsmas sakņojas Igaunijā. Šāda veida plūsma ir noraidīta agrīnā posmā analizētajā periodā, un tādejādi veidoja mazu un arvien sarūkošu daļu no kopējās nerezidentu klientu maksājumu plūsmas. Šīs plūsmas nevar pielīdzināt apstiprinātiem naudas atmazgāšanas gadījumiem, bet tajās pastāv palielināts naudas atmazgāšanas risks," norādīja Zviedrijas banka.

Arī Igaunijas banka SEB trešdien uzsvēra, ka sistemātiska naudas atmazgāšana bankā nav notikusi.

"SEB Estonia" komunikācijas un mārketinga vadītājs Silvers Vohu ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka mātesbankas publiskotā informācija liecina, ka banka ir padziļināti pārbaudījusi vēsturisko pārskaitījumu plūsmu, ņemot vērā pašlaik zināmo informāciju.

Vohu uzsvēra, ka sistemātiski pasākumi naudas atmazgāšanas novēršanai SEB Baltijas meitasuzņēmumos sākti jau 2006.gadā, kad banka krasi samazināja klientu skaitu, par kuru uzņēmējdarbību nebija pietiekami skaidra pārskata.

"Esam publicējuši vēsturisko pārskatu par zemas caurskatāmības klientu biznesa apmēriem, bet tos nevar pielīdzināt naudas atmazgāšanai. Drīzāk lielāks risks šāda veida biznesa apmēra klātbūtnei bankā, kas tiek izmantota noziedzīgiem mērķiem. Kā var redzēt pārskatā, zemas caurskatāmības klientu biznesa apmērs strauji kritās pēc pasākumu ieviešanas 2006.gadā, un pēdējos desmit gados ir veidojis ļoti mazu daļu no kopējās uzņēmējdarbības ar nerezidentu klientiem," klāstīja Igaunijas SEB pārstāvis.

Jau vēstīts, ka novembra vidū Zviedrijas SEB pārstāvji paziņoja, ka no Zviedrijas sabiedriskā televīzijas (SVT) saņemta informāciju par 194 SEB klientiem, kas varētu būt saistīti ar naudas atmazgāšanu, tostarp lielākā daļa šo uzņēmumu ir vēsturiski klienti no Igaunijas.

SEB norādīja, ka SVT pētnieciskās žurnālistikas raidījuma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") datus salīdzinājusi ar bankas iekšējo analīzi, kas bija pamats novērtējumam un bankas komentāriem par darbību Baltijas valstīs. SVT iesniegtajā sarakstā iekļautie uzņēmumu nosaukumi visos būtiskajos aspektos atbilst pašas bankas analīzes rezultātiem un nemaina bankas pamata vērtējumu.

Igaunijas finanšu sektora uzraugs 15.novembrī paziņoja, ka veic pārbaudes SEB par bankas organizācijas struktūru, sistēmām un pārbaudes procesiem, lai atklātu darījumus ar iespējamām naudas atmazgāšanas pazīmēm. Arī Zviedrijas finanšu uzraugs līdzīgas pārbaudes veica Zviedrijas SEB.

Zviedrijas SEB ir meitasbankas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

Iepriekš ziņots, ka"Uppdrag granskning" gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp Dānijas "Danske Bank" un Zviedrijas "Swedbank" struktūrvienībām Baltijas valstīs laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību. Izmeklēšana saistībā ar aizdomām par to, ka "Danske Bank" un "Swedbank" notikusi naudas atmazgāšana, norisinās vairākās valstīs.