Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Zviedrijas medijs: Ar "Swedbank" starpniecību, iespējams, pārkāptas sankcijas pret Krieviju

© REUTERS/SCANPIX/LETA

ASV varasiestādes izmeklē, vai "Swedbank" atļāvusi veikt naudas pārskaitījumus, ar kuriem pārkāptas ASV un Eiropas Savienības noteiktās sankcijas pret Krieviju, atsaucoties uz Zviedrijas televīzijas SVT paziņojumu raksta "Bloomberg".

Zviedrijas televīzija SVT trešdien publicējusi ziņojumu, kurā teikts, ka notikušas transakcijas starp Krievijas ieroču ražotāju "Kalashnikov" un Floridā esošo "Kalashnikov USA". Darījums, kurā pārskaitīts vairāk nekā 1.1 miljons dolāru, noticis jau pēc sankciju stāšanās spēkā.

Darījuma veikšanā, iespējams, iesaistīts arī "Kalashnikov" koncerna turētājs Iskanders Mahmudovs, kurš, kā norāda "Bloomberg", ir "Swedbank" klients Igaunijā.

Lai gan Zviedrijas medijs nenorāda konkrētus datumus, kad naudas darījums noticis, tiek minēts, ka tas noticis pēc tam, kad "Kalashnikov" koncerns pēc Krimas aneksijas iekļauts "melnajos sarakstos".

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Martā "Swedbank" grupas uzraudzības padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, bet aprīlī atkāpās padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks. Jūnijā amatu atstāja arī bankas padomes loceklis Prīts Perenss, kurš no 2008. līdz 2014.gadam vadīja Igaunijas "Swedbank".