Lielbritānijā nežēlīgi ekspluatēti 30 viesstrādnieki no Latvijas

Lielbritānijā aizturēts kāds darba devējs, kas nežēlīgi ekspluatējis aptuveni 30 viestrādniekus no Latvijas, vēstī Mirror.co.uk.

Saviem padotajiem Hosē Rosa maksājis nožēlojami mazas algas un licis dzīvot šaušalīgos apstākļos, atņemot pases, lai viņi nevarētu aizbēgt.

Mirror.co.uk norāda, ka Hosē Rosa ekspluatējis vairāk kā 30 viesstrādniekus no Latvijas, vairums no viņiem ir gados jaunas sievietes, kas strādājušas par augļu un dārzeņu vācējām Rosam piederošajā firmā Plus Staff 24.

Latviešu strādnieces uz laukiem un fabrikām tika nogādātas neapdrošinātā autobusiņā, kuru 10 stundu darba maiņā vadījis nepilngadīgs portugāļu šoferis.

Strādnieces sūdzējušās, ka nereti nedēļām nav saņēmušas algu, bet kad tomēr pie tās tikušas, tad izrādījies, ka strādājušas par mazāk kā trīs britu mārciņām stundā.

Kad Rosa no sieviešu atalgojuma atvilcis maksu par mājokļa īri un transporta izdevumiem, vairumam no strādniecēm vairs vispār nav atlicis naudas.

Kad viņas lūgušas firmas īpašniekam palīdzību, Rosa tām izsniedzis aizdevumus, par ko prasījis sešu procentu likmi.

Tā šodien ziņo portāls apollo.lv

Kāda 32 gadus veca sieviete no Latvijas pastāstījusi: Mūs autobusā savāca pulksten sešos no rīta, tad stundu veda uz darbu, lai strādātu līdz pulksten pieciem pēcpusdienā bez dažu minūšu pārtraukuma. Kad mēneša beigās saņēmām savas algas, tās izrādījās nožēlojami mazas.

Jāatzīmē, ka Lielbritānijā minimālā alga ir 5,80 mārciņas stundā.

Visas viesstrādnieces Rosa bija ievilinājis savos valgos, solīdams labus dzīves apstākļus un pietiekami lielu algu, lai pietiktu, ko aizsūtīt ģimenēm dzimtenē.

Dažas no viesstrādniecēm bijušas spiestas dzīvot garāžās, citas – netīrās, pussabrukušās un dzīvībai bīstamās mājās un gulēt uz sapuvušiem matračiem, kas bija samesti uz grīdas. Turklāt par šiem šaušalīgajiem mitekļiem viņām nācies šķirties no prāvas naudas summas.